Kispest Átalakulásban - önkormányzati gondolatok

Dr. Bernát Péter, a kispesti Polgármesteri Kabinet Iroda vezetőjének gondolatai:

Kiemelten fontosnak tartom, hogy folyamatos párbeszéd alakuljon ki a helyi civilek, az önkormányzati és hivatali tisztségviselők között annak érdekében, hogy együtt, egy társadalmi egyeztetési folyamat keretein belül határozzuk meg azt a jövőképet, amit közösen el szeretnénk érni.
Ehhez fontos, hogy ne csak egyszerűen megértsük, hanem meg is ismerjük egymást, hiszen a társadalom más-más alrendszeréhez tartozunk (politika, közigazgatás, civilek), más jogszabályok vonatkoznak ránk, más szabályok által determinált lehetőségek között mozgunk.
Mások egy önkormányzati képviselő, egy köztisztviselő és egy civil lehetőségei, eszközei, még ha céljaik ugyanazok is. Ez pedig gyakran okoz kommunikációs nehézséget. Nehéz magunkat a másik helyébe képzelni, így sajnos előfordul, hogy nehezen értjük meg egymást, holott mindannyian a helyi, kispesti társadalom fontos alkatrészei vagyunk és ahhoz, hogy az általunk működtetett rendszer jól működjön össze kell hangolódnunk.
Össze kell hangolnunk képességeinket és lehetőségeinket úgy, ahogy egy óraszerkezet is csak akkor jár pontosan, ha eltérő méretű és típusú fogaskerekei pontosan illeszkednek.
Számomra ez a projekt erre ad lehetőséget, hogy még jobban megismerjük egymást és ennek eredményeként egy harmonikusan működő több szereplős rendszert hozzunk létre Kispest fejlődése érdekében.

Szolgálati biciklik a hivatalban

Igaz, Kispest egy világváros része, ugyanakkor egy kis kerület a maga alig több mint 9 négyzetkilométerével, ami még mindig őriz valamit kisvárosi jellegéből. Ebből fakadóan a távolságok sem nagyok, nem feltétlenül éri meg autóba ülni, ha az embernek a kerület másik felében akad dolga, ugyanakkor adódhatnak olyan távolságok is, amelyek gyalog hosszúnak bizonyulhatnak. Ilyenkor jelenthet megfelelő, gyors és környezetbarát megoldást a kerékpár.
Az önkormányzatnál már évek óta hagyomány, hogy a polgármester kerékpáros bejárást tart, amelyhez irodavezetők és képviselők is csatlakoznak, hogy jobban szemügyre vegyék a problémákat. Egy ilyen bejáráson merült fel az ötlet, hogy a hivatal vásároljon szolgálati kerékpárokat, amelyeket a a dolgozók napi külső helyszínen folytatott munkavégzésük során igénybe vehetnek így gyorsan, az önkormányzati gépjárműpark használata nélkül is közlekedhetnek a kerületben.
Az ötlet nyomán a hivatal eddig két kerékpárt vásárol, azóta Kispesten belül én rendszeresen biciklivel megyek különböző rendezvényekre, tárgyalásokra és igyekszem kollégáim között is népszerűsíteni ezt a közlekedési formát. Bízom benne, hogy a kerékpárok kihasználtsága hamarosan olyan mértékű lesz, hogy a hivatal vezetése indokoltnak fogja tartani újabbak beszerzését is.