KörTér - Környezettudatosak Tere Újbudán

A KörTér – Környezettudatosak tere Újbudán ökoközösséget XI. kerületi szakemberek és a Kincskereső iskolába járó gyerekek szülei alapították 2019-ben. Célunk, hogy Újbuda példamutatóan fenntartható legyen. Igyekszünk az itt lakóknak zöld alternatívát mutatni, a helyi zöldszervezetekkel és az önkormányzattal együttműködni. Szerveztünk iskolai programokat (faültetés, adventi vásár zöldítése), Facebook híroldalt indítottunk el és több tagunk is a helyi kistermelők és vásárlók kapcsolatát segítő bevásárlóközösséget működtet. Helyi ügyekben kiállunk az élhető, zöld város mellett: akár Újbuda túlépítése, akár a Galvani híd beruházásról van szó és véleményeztük a kerületi klímastratégiát és a környezetvédelmi programot is.

A kezdet: 
baráti körből nőtt ki
Mi hozott titeket össze?: 

A tagok egy részének gyermekei ugyanabba az iskolába járnak, jó barátságban voltak előtte is egymással. A Kelenföldi Zöldségkör tagjai közül is kerültek ki lelkes csatlakozók, és megkerestünk újbudai környezetvédelemmel, klímavédelemmel foglalkozó szakembereket, közülük is páran bekapcsolódtak.

Amire büszkék vagyunk: 

Örülünk, hogy a Kincskereső Iskolában sikerült néhány környezettudatos ötletet bevezetni. A Galvani híd kapcsán eredményesen hívtuk fel a figyelmet a budai oldali negatív hatásokra: vita bontakozott ki a híd nyomvonaláról, élhetőségéről és a lakossági bevonás hiányáról. A facebook oldalunk is látogatott: 500 követő figyeli a kerületet érintő zöld híreket.

A legjobb pillanat: 

Amikor azt látjuk, hogy hatást érünk el: cikk jelenik meg az újbudai túlépítésekről egyik tagunk nyilatkozatával, párbeszédet folytat az önkormányzat velünk a Galvani hídról és a túlépítésekről, és az iskolai akcióinkon sok más szülő is aktívan bekapcsolódik a környezettudatos tevékenységekbe.

Jó tanács: 

Nehéz időszakokban is tartsunk ki: találkozzunk rendszeresen (a COVID-járvány alatt már 1 éve csak online tudunk), és legyünk rugalmasak és nyitottak a témákkal kapcsolatban, amikkel foglalkozunk!

Együttműködés további közösségekkel: 

Igen, szívesen megmutatjuk magunkat más közösségeknek is. A facebook oldalunkon mindig beszámolunk az új fejleményekről, másrészt készült rólunk egy podcast is az Új Koma Hálón keresztül: https://anchor.fm/boldogulj/episodes/15-KrTr-az-lhet-vrosrt-etv7v2

Együttműködések: 

A KörTér az Új Koma Háló tagja. Együttműködünk más újbudai szervezetekkel is pl. a Védegylettel és a Hamzsabégi sétányvédő POPÉK-kel. A Galvani körúttal kapcsolatban összefogtunk a Kiserdővédőkkel és a StadiOFF csapatával.

Telefon: 06-70-3328009
Kapcsolattartó: 
Szécsi Ilka
Tagok száma: 
10
Témák: 
közösség által támogatott mezőgazdaság
Egyéb témák: 
iskolai szemléletformálás; helyi ügyekben érdekérvényesítés