Közösségi Önellátásra Ráhangolódó Tudatos Együttműködés (KÖRTE)

Közösségi Önellátásra Ráhangoló Tudatos Együttműködés (KÖRTE) “Közös álmunk, hogy természetközeli életformát valósítsunk meg egy jól működő, barátságos faluban, és lépéseket tegyünk a közösségi önellátás felé.”

 

A kezdet: 
szomszédok álltak össze
Mi hozott titeket össze?: 

Természetközeli életforma

„Portáinkon természetszerű, vegyszermentes zöldséges-gyümölcsös kertek kialakításán munkálkodunk, tájfajta megőrzéssel, gyógynövényekkel foglalkozunk, faiskolákat hozunk létre. Környezettudatosságra, hosszú távú fenntarthatóságra törekszünk. Fontos nekünk a víz, a föld, a levegő tisztasága, nagyra becsüljük a biológiai sokféleséget, az önszerveződő ökológiai rendszereket. Bár eltérő életutjaink vannak, mindannyian érdeklődünk a kertészkedés iránt. Ezen a téren tapasztalataink mélysége különböző: vannak köztünk a növények nyelvét jól értő szakértők, és olyanok is, akik az első lépéseket teszik a kertben. Többen nagy sikerrel alkalmazzák a permakultúra módszereit, és néhányan elindultak a biodinamikus gazdálkodás szellemiségének irányába is.” Forrás: http://www.elofaluhalozat.hu/nagyszekely.php

A közösség megállapodott néhány alapelvben, ami meghatározza őket, például: permakultúra iránti elkötelezettség, nyitottság, elfogadás, szeretet.  Ezen alapelvek nagyon érezhetőek, igazán sokszínű a társaság, vannak közöttük reformátusok, steineriánusok, katolikusok, ateisták, illetve vegetáriánusok, vegánok, nyersevők és húsevők, de mindez nem okoz problémát.

Nagyon sok, nagy szakértelemmel bíró ember él a faluban: fazekas, keramikus, ács, szövőnő, zenész, meteorológus, agrármérnökök, tervezőmérnök. Ez meg is látszik a házakon, és a berendezéseken. Olyan kemenceválaszték van Nagyszékelyben, amilyet nem mindenhol látni. Sok minden történik a közösségben. Kiemelten az élelmiszerhez kapcsolódó kezdeményezések: Gabonatermesztés folyik 1000 nm-en 8 család összefogásával. Közös növénytermesztések vannak: pl. pattogatni való kukoricát, tököt, beporzó növényeket termesztenek. Magbank, tájfajta megőrzéssel foglalkoznak. Rendszeres látogatják egymás kertjeit. Helyi piac van szombatonként a polgármester engedélyével, de nincsen hivatalosan engedélyeztetve. Polgármester által indított Közmunka programban közös kert és helyi konyha időseknek. Be is főztek, el is adtak belőle. Közös aratások, majd közös kenyérsütések. Napaszaló, konzerválás, kovász újra kitalálása. Tündérkommandójuk is van. Közös céklabefőzés, kakasvágás, bodzalekvárfőzés. Nagyszékelyt a szép környezet, a csend és a jó levegő jellemzi, igazi falusias hangulatú kis (zsák) település, a tolna megyei Hegyhát egyik leggazdagabb múlttal bíró települése.

Azt szoktam mondani: "Ide csak az jön, akinek itt van dolga." (Várkonyi Zoltán polgármester).

Együttműködés további közösségekkel: 

Hosszúhetény, Ópusztaszer

Együttműködések: 

Önkormányzat

Nagyszékely Nagyszékely
Kapcsolattartó: 
Jagodics Edit
Tagok száma: 
20
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
Egyéb témák: 
permakultúra, önellátás, vegyszermentes gazdálkodás, tájfajta megőrzés