2014. júl 17.

Kunbábony forever

Negyedik alkalommal rendezték meg Kunbábonyban a „Nemzetközi civil nyári egyetem”-et, CEE CN CITIZEN PARTICIPATION UNIVERSITY (CPU) 2014. néven július 7­-től 11-­ig.  A 'Sustainibility' című tematikus napon lehetőségünk volt bemutatni a Kisközösségek Átalakulásban projektünket egy workshop keretében, melynek témája a helyi/közösségi erőforrások felhasználása volt, konkrét jó gyakorlatok, példák alapján. Több projekt mutatkozott be, a 'Local Catalyst' (HU) mellett az 'Urban green meeting places for all' (NO), illetve beszéltünk a helyi támogatói rendszerek kiépítésének lehetőségeiről.

A Kisközösségek Átalakulásban projektet Mester Attila és Mester Zsuzsa mutatta be, a Profilantrop Egyesülettől, a beszélgetést Kirsten Paaby vezette, a norvég Ideas Bank Alapítványtól, aki szakértő mentorunk a projektünkben. A hangulat nagyon kellemes, baráti volt és rengeteg kérdést kaptunk, amiből arra következtetünk, hogy érdekes volt az előadásunk. Több európai szervezet szeretne hasonló módon dolgozni helyi közösségekkel, többek közt az ír és görög résztvevők is kértek gyakorlati tanácsokat.

A legfontosabb témák, amelyek előkerültek: egyrészt, hogy hogyan lehet motiválni, bevonni az embereket, ráébreszteni őket a saját, helyi erőforrásaikra, potenciájukra, illetve többször is felmerült fontos kérdésként, hogy szegény, hátrányos helyzetű közösségekkel hogyan lehet a környezetvédelem, ökotudatosság mentén dolgozni? Az eddigi tapasztalataink alapján válaszoltunk mindenre, kiemelve a közösségek egymásra gyakorolt hatásának fontosságát, a közös találkozók, tréningek megerősítő, pozitív voltát, illetve az 'átalakuló módszertan' hasznosságát a munkánkban. A szervezők és résztvevők visszajelzései alapján nagyon ösztönző volt a workshop, ezt magunk is tapasztaltuk a nap folyamán, sokan kerestek meg további kérdésekkel, melyek felmerültek bennük a workshop hatására.
Július végén lehetőségünk lesz bemutatni a munkánkat a magyar Civil Nyári Egyetemen is, reméljük, hogy sikerül hasonlóan hasznos, inspiráló bemutatót tartani.