Lokális


A Lokális a vásárlókat és a helyi termelőket közvetlenül köti össze.

A honlapjukon tudnak regisztrálni termelők és vásárlók, majd a vásárlók a rendelhetnek a termékek közül (kenyérfélék, tejtermékek, hústermékek, méz, zöldség, gyümölcs, tojás, lekvár, szörp, zöld tisztítószer és kozmetikum stb.).

A rendelt termékeket egy hetente megszervezett átadási pontot vehetik át a vásárlók, ahol személyesen találkoznak a termelőkkel. Budapest több pontján is működik ilyen közösség, mindegyiknek saját átadási pontja van.

Cél: 

Célunk egyrészt, hogy a Budapesten és környékén élőknek is legyen lehetőségük minőségi magyar termékeket fogyasztaniuk. Másrészt, hogy ezzel támogassuk a magyar kistermelőket. Valós alternatívát szeretnék nyújtani nem csak minőségben és árban, hanem választékban is.

 

 

 

Lépések: 

A Lokális egy vásárlói közösség-lánc. A Lokális biztosítja az erre kifejlesztett honlapot, és termelőknek a népszerűsítését. A legnehezebb egy új közösség megszervezése. Először egy jó helyszínt kell találnunk az átadási pontnak (ez lehet közösségi tér, kávéház stb.), majd utána felkeresni a termelőket. Egy új közösség pedig akkor tud elindulni, ha minimum 50 vásárló is csatlakozott.

Eredmények: 

Jelenleg 4 vásárlói közösségünk működik: Pesthidegkúton (II. kerület), a Graphisoft Parkban (III. kerület), Rákosligeten (XVII. kerület) és Szentendrén.

Két vásárlói közösségünk fog kinyitna hamarosan: a Kossuth téren (V. kerület) és a HelloAnyu kávézóban (VII. kerület).

 

Tanácsok: 

Ebben a kezdeményezésben talán a legfontosabb, hogy kitartóak legyünk, mert a jól működő közösségek megszervezéséhez akár több év is szükséges lehet. Jól működő akkor lesz, ha a vásárló és a termelő is elégedett.

 

 

 

Kezdeményezők: 

Jérome, a kezdeményezés vezetője több mint tizenöt éven keresztül dolgozott az élelmiszer-kereskedelemben. Ráébredt, hogy a kistermelőknek egyre nehezebb saját termékeiket értékesíteni, számára pedig egyre bonyolultabb minőségi árut vásárolni. A témában Judittal folytatott beszélgetéseik alatt támadt az az ötletük, hogy egy olyan eszközt valósítsanak meg, mint a Lokális.hu.

Judit három gyerek anyukájaként a bevásárlásoknál rendszeresen találkozik azzal a nehézséggel, hogy egészséges, helyi élelmiszereket nem is olyan könnyű találni, a helyi termelőket időigényes felkutatni, az asztalra pedig biztos forrásból származó élelmiszereket szeretne a család elé tenni. Egyértelmű, hogy valamilyen megoldás hiányzik a termelők és a fogyasztók között, ahol a kapcsolat nem több viszont eladókon keresztül jön létre, hanem közvetlen találkozással. Nem is volt kérdéses, hogy a projektben való részvétel milyen nagyszerű kihívást tartogat illetve az eredménye mennyi család anyának segít majd.

Dorottya pedig egyetem mellett, munkatársként segít a termelőkkel, vásárlókkal és a közösségszervezőkkel való kapcsolattartásban és újak bevonásában. Emellett, ő frissíti a Lokális Facebook-oldalát, a honlapot és a hírleveleket. 

Kontakt személy: 
Teveli Horváth Dorottya
Helyszín: 
Tárogató út 2-4.
Budapest, 1021
Magyarország
Telefon: +36305976960
HU
Témák: 
helyi termelői piac