Márkus József

Márkus Józsi, Kereszteződés Szociális Szövetkezet

Győrben, a Segítőházban élek hajléktalanságban. Minden ellátásért fizetek, de ez az igazság. Hivatásos katonatiszt voltam. Végzettségem szerint lakatos, gépszerelő vagyok és mezőgazdasági technikumot végeztem. Alapvetően erdész akartam lenni, de a barátom nagyapja végül megszeretette velünk a lakatos szakmát.

Tevékenységeimet a Magyar Szegénységellenes Hálózatnál kezdtem, most is részt veszek a Hálózat tevékenységében és az Átalakuló közösségek munkájában is. Mindig is ’szervezőgép’ voltam, mindig is közösségben dolgoztam. Szeretek tevékenykedni és segíteni azokon, akik célt tévesztettek.

A Kereszteződés Szociális Szövetkezetet 2012 áprilisában hoztuk létre. Én voltam a kezdeményező és a főszervező. Nyolc embert ’megfűztem’, köztük a velünk dolgozó szociális munkást és az utcai munkások vezetőjét. Velük és a Segítőház vezetőségének támogatásával megalapítottuk a szövetkezetet, ami azóta is működik, természetesen úgy, hogy csak hajléktalanokkal dolgozunk együtt.

Kertészkedéssel kezdtünk foglalkozni, körülbelül egy évbe telt, mire megtisztítottuk a földet. Akkor egy fóliánk volt, most már négy van. Minden, amit termelünk bio, nem használunk vegyszereket. Házhoz jönnek hozzánk a zöldségesek így kicsit kereskedni is tudunk, jól jön a fizetés kiegészítés és mindig van friss zöldség.
Jó csapat vagyunk. ’Mindenki ért mindenhez’, persze mikor munkára kerül a sor, sokszor belefutunk problémákba. Lassan, komótosan haladunk, belefér egy-egy cigi, egy-egy pohár sör. A lényeg, hogy jó a hangulat, sokszor nem is munkaként éljük meg, persze néha noszogatni kell a többieket.

Az életemben egyetlen ember van, akinek bizonyítani akarok, és az én vagyok. És én nagyon büszke vagyok arra, amit csinálunk.