2014. nov 26.

Megfelelő technológia és low tech - képzés

A könnyen megvalósítható megoldásokról november 29-én, szombaton egy napos megfelelő technológiás képzést tartunk Pécsen a Hősök terei munkacsoporttal közösen. Hosszúhetényről érkeznek hárman és van még 2 last minute hely, amit a jelentkezés sorrendjében tudunk betölteni! Akit érdekel, jelezze nekem mihamarabb (mester.attila[kukac]koszsz.hu) megadva az elérhetőségeit.

A program szombaton 10-től délután 5-ig tart. A délelőtti részben ismerkedünk egy kicsit egymással, illetve a minket érintő problémákkal és a megfelelő technológia tervezési elveivel, melyekkel a helyi problémákra helyi erőforrásokon és tudáson alapuló fenntartható technológiai megoldásokat találhatunk. Ez egy nagyon gazdag téma, sok technológia tartozik ide, a sörkollektortól a biobriketten át a sártapasztásig és rengeteg további megoldás az élelemtermelés, lakóhely, közlekedés, energia témakörében -- de a lényeg, hogy ne ragadjunk le és "szeressünk bele" egy-egy technológiába, hanem értsük meg a megközelítést, a mögöttes közösségi tervezési elveket. Ebben segítenek a képzés szervezői, Feldmár Nóra és Mester Attila, akik a Profilantrop Egyesület munkatársai.

A részben elméleti, részben játékosabb délelőtti részt követően délután gyakorlati ismereteket sajátítunk el, nevezetesen a szilikoncsíkkal történő ablakszigetelést fogja bemutatni Tracey Wheatley és Kertész Krisztián, akik a Wekerlei közösség tagjai. Egy helyi család ablakait szigeteljük le közösen, ami nemcsak a tudásátadást segíti, mint hosszabb távú célt, hanem azonnali megoldást nyújt a család számára a komolyabb téli hidegek beállta előtt.
 

 

A képzés része a Kisközösségek Átalakulásban projektnek, amely a Norvég Alap Makro Projekt finanszírozásával jött létre, a Védegylet és a Profilantrop szervezésében és a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás 2014-es programjának támogatásával.