2017. szep 15.

Mi a helyzet nálunk? - Jószomszédok

Talán nem meglepő, de a Soroksáron a nyár is rendkívül mozgalmasan alakult. A Jószomszédok figyelme most a Dorottya-kertre, az új közösségi kertjükre összpontosul.

A közösség azzal a feltétellel kapta meg a területet, hogy kitakarítják és rendbe rakják azt. Rengeteg volt a szemét és nagyon sok energiát kellett az eltakarításra fordítaniuk, így nem csak a kertészkedés, a területrendezés is komoly fizikai munkát jelentett.

Májusra sikerült elérni a „kert állapotot” és elkezdhették kialakítani az ágyásokat és megkezdődtek az első kapavágások. Ugyan nem a klasszikus időben indult el a beültetés, de úgy tűnik, nem volt ok aggodalomra, így is szépen alakult és alakul a termés.

A jelenlegi „leltár”

Most 11 ágyásuk van, amit 9-en művelnek, vannak sajátok és van közös. A tagok többsége „Jószomszéd”, de van 2 új csatlakozó is a lakótelepről. Érdekesség, hogy az egyik új közösségi kerti „gazda” kifejezetten közösségi kertet keresett a Soroksár-Újtelepi lakótelepen . Dunaújvárosból költözött fel Budapestre, vidéken is gazdálkodott, és a fővárosba költözve is mindenképpen szeretett volna. Ez a történet egy szép, klasszikus példa, arra, hogy valaki nem tudja elképzelni az életét egy panelban úgy, hogy ne tudjon kapcsolatba kerülni a földdel.

Mi terem?

Vannak klasszikus konyhakerti növények, paprika és paradicsom természetesen, és van még padlizsán, cukkini, karalábé, zeller, uborka, tök, mángold... Vannak fűszernövények. Van napraforgó. Van dinnye. A sütőtökök még készülődnek, reményeik szerint az október végére elég nagyok lesznek ahhoz, hogy töklámpás készülhessen belőlük.

Érdekesség, hogy Tracey földicseresznyéje is el lett elültetve az egyik kertben, ráadásul nagyon jól terem, kicsit el is foglalta a Mángold helyét. A Dóritól származó pici sárga koktélparadicsomok palánták is gyönyörűek, amik egyébként szintén Wekerléről kerültek át ide is. Ilyen szép az együttműködés

És persze a kemence!

A Védegylet miniprojekt pályázatának keretin belül megújulhatott a kert régi kemencéje. Maga a felújítás is nagy élmény volt a közösségnek, de az igazi boldogságot természetesen az jelenti, hogy már többször is használták. A fiatal anyukák lelkesen dagasztják a kenyeret, de készült már kenyérlángos és pizza is és terveben van már egy hússütési kísérlet is.  Gábor az egyik lelkes közösségi tag magára vállalta a tűzmesteri szerepet is.

Amíg Nórával vezetésével megtörtént a kemencefelújítás, addig Etelka segítségével egy kis permakultúrás tervezés zajlott, így beleláthattak ebbe a gondolkodásmódba is a soroksári kertészek és még az is bogarat ültetett el a közösségi fülekben, hogy esetleg alkalmas lehet majd a kert egy későbbi permakultúrás képzésre is.

Közösségi kertek éjszakája

Idén másodjára rendezték meg a Grundk3rt szervezésében a Közösségi Kertek Éjszakáját, amin a Dorottya kert volt az egyik helyszín, a programot pedig összekapcsolták a szokásos évi Szomszédünneppel. Nem csak ismerősök jöttek el, hanem olyanok is, akik kifejezetten csatlakozni szeretnének a kezdeményezéshez. A program szerencsére jól sikerült, így nem csak lelkesen jöttek, de úgy is mentek el. J

Volt sütögetés a kemencében, készült almás sütemény és sajtos-túrós finomság, a vendégek is hoztak magukkal egy kis sütnivaló kenyérlángost a legizgalmasabb pedig, hogy a kert terméséből is készült egy nagy adag grillezett zöldség. Azért nem csak az evésről szólt a program, voltak újrahasznosított játékok, – mint teke palackokból, parafadugó sakk, egy használaton kívüli gardrób ajtó célbadobóként üzemelt – Kert-totó és zene.

És mi jön még?

Őszre is maradt még egy kis adag, kevésbé érdekes takarítási feladat. Ami ennél izgalmasabb, hogy van még néhány, egy korábbi Kisközösségek Átalakulás projekt keretében kapott gyümölcsfa, amik szerencsére jó állapotban maradtak és most végre van hová kiültetni. Ha minden jól alakul, még ősszel lesz egy faültetéssel egybekötött gyümölcsfakezelés workshop Etelkával - ez lenne az igazi megkoronázása az elmúlt félév munkájának