MÜSZI – Művelődési Szint

MÜSZI olyan kulturális és közösségi tér, mely egyidejűleg ad helyet civil tevékenységeknek, nyilvános művészeti és társadalmi eseményeknek, valamint zárt ajtók mögött folyó műhelymunkának.

Stílusteremtően új intézmény, mely társadalmi-kulturális célok és üzleti szempontok összehangolása révén tartja fenn magát.

Sokoldalú, rugalmasan alakítható befogadótér, mely széles és változatos látogatói kör igényeihez alkalmazkodik, jelenkori viszonyokra adaptálva az egykori művelődési házak minden korosztályt, társadalmi csoportot megszólító közösségi és közművelődési funkcióit.

Cél: 

A MÜSZI alapítása idején olyan gazdaságilag független kulturális tér létrehozását terveztük, mely egyesíti a művészeti alkotótér, a közösségi ház és az innovatív társadalmi műhely funkcióit. Célunk a hazai színtéren előzmény nélküli, hiánypótló intézmény létrehozása volt, mely képes központi állami támogatások nélkül, pusztán saját bevételei révén színvonalasan ellátni közösségi és kulturális funkcióit: alkotó- és bemutatóteret, valamint közösségi teret biztosítani független művészeti és társadalmi kezdeményezéseknek, magánszemélyeknek, s mindezt jól megközelíthető, könnyen elérhető helyen.

Lépések: 

1. az elképzelés körvonalazása és a szükséges erőforrások felmérése
2. csapatépítés, szövetségesek/partnerek keresése, forrásszerzés, és helyszínkeresés
3. közösségi tervezés („érzékeny” architektúra), térkialakítás, építés, berendezés
4. bevezető kommunikációs kampány
5. nyitás és működtetés
6. partneri kapcsolatok bővítése, hálózatosodás

A 3-5. Lépések a Müszi esetében több fázisban, elhúzódva, és egymással átfedésben valósultak meg: kinyitottunk félkész állapotban, és a részleges működés során termelt bevételekből folytattuk a kialakítást – ez jó megoldás lehet kezdeti forráshiány esetén.

Eredmények: 

A hely 2012 óta él és fejlődik, bővül, alakul, tehát eredeti célunkat elértük.
Folyamatosan szembe kerülünk ugyan kisebb-nagyobb fenntartási nehézségekkel, de ezzel együtt is elmondható, hogy a modell, amit elképzeltünk lényegében működik, sikerült gyakorlatba ültetnünk.

A MÜSZI betölti a hiányt, amely létre hívta: jól megközelíthető központi helyen és elérhető feltételekkel nyújt alkotó- találkozó- és prezentációs teret közösségi kezdeményezések, civilek, művészek, induló kreatív ipari szereplők számára. A Müszi mára szerves része a helyi városszövetnek. Havi átlagban 80-100 különféle esemény helyszíne: nyilvános művészeti, ismeretterjesztő és szórakoztató programok, műhelyfoglalkozások, próbák, edzések, családi és közösségi rendezvények, konferenciák, szakmai bemutatók és kötetlen baráti találkozók sokaságát fogadja be, sikeresen összehangolva az önfenntartás gazdasági szempontjait a helyet igénybe vevő csoportok mindenkori lehetőségeivel.

Tanácsok: 

Egy ilyen jellegű projekt megvalósítása során annyira sok komponens mozog a pályán, hogy lehetetlen minden esetre érvényes recepteket adni.
Csak olyan tanácsokat lehet mondani a hasonló projektekre, amelyek általánosságban is érvényesek, minden cselekvésre és megvalósításra:

Fontos, hogy a terv erős alapokon álljon, de kellően rugalmas tudjon lenni. Érdemes jól körvonalazott elképzelésekkel indulni, de nem kell megriadni attól, ha sok fontosnak tűnő részlet kimarad, vagy a tervektől teljesen eltérően valósul meg.

Ha szűkösek az anyagi erőforrások, akkor nagyon megnő a személyes elkötelezettség és a jó belső kommunikáció jelentősége, vagyis nagyon sok múlik a csapat tagjain, és azon, hogy mennyire tudnak együttműködni. A kapcsolatokra és a kommunikációra nehéz odafigyelni feszített munkatempó mellett, mégis meg kell találni az idejét és a módját, mert sorsdöntő lehet.

Kezdeményezők: 

A MÜSZI létrehozását olyan alkotók kezdeményezték, akik a 2011-es év folyamán bezárt belvárosi közösségi terekből (pl. Sirály, Tűzraktér) kerültek hirtelen „az utcára”, és új működési helyet, prezentációs teret kerestek hasonló infrastrukturális adottságokkal, jól megközelíthető belső városrészekben.
A csapat az évek során sokat változott, így a motivációk is bővültek, árnyalódtak. A jelenlegi stáb rendkívül színes és sokoldalú, de nyilván érdeklődési körünk közös metszetében áll a független kulturális és közösségi terek életben tartása.

Kontakt személy: 
Bársony Júlia, Kis Réka
Helyszín: 
A Blaha Lujza téri Corvin Áruház épületének 3. emeletén vagyunk, bejárat a Somogyi Béla utca felőli oldalon, a zöld kapun
Blaha Lujza tér 1-2.
1085 Budapest
Magyarország
HU
Támogatók: 
Nagyon sok lelkes ember, akiknek a névsorát nehéz lenne maradéktalanul közölni, valamint induláskor egy egyszeri támogatással a Soros Alapítvány.
Témák: 
helyi pénz / cserebere / időbank
társadalmi vállalkozás
közösségi újrahasznosítás (pl. bolhapiac)
Egyéb témák: 
Kulturális és közösségi központ