Nagymágocs közössége

A falubeliek a múltban többször összefogtak, hogy együtt hozzanak létre valamit a közösségükért és magukért. Például önkéntes munkával, együtt ásták ki a helyi Pince klubot, hogy helyet teremtsenek a közösségi élethez. Ma Nagymágocson 14 civil szervezetet tartanak számon. Ezek a szervezetek elsősorban kulturális programokat és hobbi köröket szerveznek.

Az önkormányzat kezdeményezésére és a helyiek együttműködésével, most helyi leltár összeállításán munkálkodnak, hogy megnézzék az adottságokat és lehetőségeket. A nagymágocsiak nagy hagyományos tudással és múlttal rendelkeznek. Több programon keresztül összefognak a szervezetek vagy szerkezeteken kívüli helyiek, hogy tegyenek a településért, azonban ennek még nincs összefogott alapja.

2012-ben önkormányzati kezdeményezésre a szomszédos településekkel elkezdtek együtt gondolkozni, akikkel sok közös szál (múltbéli, családi,  baráti, üzleti) köti össze Nagymágocsot. Árpádhalom, Derekegyház, Szegvár, Székkutas és Nagymágocs, Csongrád megye kis települései önkéntességen és a közös akaraton alapuló közösség létrehozását kezdték el. Azóta a közös társalgáshoz civil szervezetek, termelők, intézmények csatlakoztak. 2013-ra létrejött egy hivatalos forma Puszta Ötös Térségfejlesztő Egyesület néven. Mára közös rendezvényeken, a derekegyházi Csupor Piac (helyi termelői piac) kiterjesztésén, minél több helyi élelmiszert termelő segítésén, közös marketingen, honlapon és egymás értékeinek újrafelfedezésén dolgozunk.

A kezdet: 
helyi civil szervezet kezdeményezte
önkormányzat kezdeményezte
Nagymágocs
Kapcsolattartó: 
Magyar Zita
Témák: 
közösségi kert
Egyéb témák: 
civil közösségek összefogása, szociális kert program