2017. szep 15.

Önkormányzatok Átalakulásban - jó gyakorlatokat keresünk

Az Átalakulás Hálózat (Transition Network) most induló, Önkormányzatok Átalakulásban (Municipalities in Transition) című projektjéhez keres jó gyakorlatokat.

Olyan tapasztalatokról (esetekről, esettanulmányokról) kívánunk információkat gyűjteni, melyben a helyi önkormányzatok stabil és szervezett módon vesznek részt valamilyen Átalakulás jellegű folyamatban.

Az Átalakulás egy mozgalom, amely 2005 óta folyamatosan növekszik. Olyan közösségekről szól, akik a mindannyiunkat érintő globális kihívásokat helyben kezdik el fokozatosan kezelni és együtt képesek közösen megoldásokat találni rájuk. Olyan gondoskodó kultúrát igyekeznek ápolni, ami egymás támogatására összpontosít, nemcsak a csoporton belül, hanem más közösségekkel egyaránt.
A gyakorlatban ez a helyi élelmiszer, energia és gazdaság élénkítésében, virágzó kis vállalkozásokban, a munka újraértelmezésében testesül meg. A csoportok tagjai készségfejlesztéseken keresztül szövik a kapcsolati és támogató hálójukat. Ez egy szemléletmód, ami már több ezer közösségben terjedt el és több mint 50 országban van jelen: kis- és nagyvárosokban, falvakban, egyetemeken és iskolákban egyaránt.

Az esetek közvetlen kapcsolatban lehetnek a hazai Átalakuló Közösségekkel (melyben egy helyi kezdeményezés vagy az átalakuló közösségeket támogató csoport vesz részt), részben kapcsolódhatnak hozzá (pl. innen inspirálódtak) vagy teljesen függetlenek is lehetnek attól.

Az esetek a megvalósulás különböző stádiumában lehetnek:

 • tervezési szakasz,
 • induló szakasz,
 • kifejlesztett,
 • évek óta tartó
 • mostanában záródó.

Az általunk keresett jó gyakorlatok:

 • RENDSZERSZINTŰ megközelítést alkalmaznak az átalakulás folyamatának tervezésében és vezetésében, így a rugalmas alkalmazkodóképesség, a fenntarthatóság elvei mentén, a gazdasági tevékenységek során figyelembe véve bolygónk határait, az elérhető erőforrásokat, a társadalmi igazságosság, a boldogság és jóllét szempontjait is.
 • a FEJ (tudomány, adatok), a SZÍV (kapcsolatápolás/társadalmi szempontok), KÉZ (gyakorlati tevékenységek) egyensúlyára törekednek.
 • hosszú távú elképzelésekkel, JÖVŐKÉPpel rendelkeznek.

Nem olyan egyszeri, alkalmi, rögtönzött akciókat keresünk, melyek nem kapcsolódnak vagy ágyazódnak be egy tágabb, rendszerszerű tervezési folyamatba.

Az esetekről gyűjtött információk egy részét fel fogjuk használni az Önkormányzatok Átalakulásban projekt honlapján az eddigi tapasztalatok bemutatásához.

Akinek a fenti szempontoknak megfelelő esetről van információja, akár saját közösségéből, lakóhelyéről, akár az ismeretségi körében, kérjük, jelezze nekünk az  címre küldött levélben, egy mondatban megfogalmazva az eset lényegét.


A projekt fő tevékenységei:

 1. a meglévő tapasztalatok, tanulságok és háttéranyagok összegyűjtése és értékelése arról, hogyan dolgoznak együtt az átalakulás kezdeményezések és az önkormányzatok az egészségesebb és állóképesebb közösségekért.
 2. Egy keretrendszer és eszköztár közös tervezése a meglévő tapasztalatokra építve, mellyel az átalakulás folyamata támogatható önkormányzati szinten.
 3. Néhány kísérleti területen a keretrendszer kipróbálása és finomítása egy közös bizonyíték alap létrehozása érdekében 2018-tól.
 4. A döntéshozók, támogatók és lehetséges új partnerek felkeresése, hogy csatlakozzanak ehhez az együttműködési kísérlethez.

A projekt 1. részében a nemzetközi mozgalom országos csoportjai gyűjtik össze a helyi tapasztalatokat, magyar részről Kovács Bence gyűjti össze első körben az eseteket, és rendszeresen be fog számolni a projekt előrehaladásáról.