Pásztortáska Baráti Kör - Biodoboz

Klasszikusan alulról szerveződő közösség vagyunk, s azért alakultunk, hogy tudjunk helyben vegyszermentesen termelt élelmiszert venni.  

Baráti körként találkoztunk a biotermelőnkkel, megbeszéltük mit szeretnénk s elmeséltük a barátainknak, hogy mi készülődik. Akik értették, hogy mik a KATÁMok (CSA -k) alapelvei, csatlakoztak. Igyekeztünk értékes időt együtt tölteni a tagokkal s mára már egy 42 családból (100-120 fő) álló kis közösség szerveződik, vállal feladatokat magára.

A kezdet: 
baráti körből nőtt ki
Mi hozott titeket össze?: 

2013 – ban a TVE tartott Debrecenben egy workshopot a Közösség Által Támogatott Mezőgazdálkodásról. Itt találkoztunk többen Erdődi Imrével (helyi biotermelő) s négy hónap múlva elindult a háttérmunka, hogy Szeptemberben át tudjuk adni az első biodobozt. Az egészségtudatos életmód hozott minket össze elsőkörben.

Amire büszkék vagyunk: 

Van egy adományozó programunk, melyet a biodobozos tagok magukénak éreznek. S örülünk annak, hogy honlapunk, bio receptes könyvünk úgy lett, hogy a közösség tagjai elkészítették, tehát mindenki annyit tesz bele ebbe a civil kezdeményezésbe amennyit tud, elvárások nélkül.

A legjobb pillanat: 

Alig három hete működtünk amikor a debreceni Biopiac 10 éves születésnapjára meghívtak minket, mint alternatív fogyasztó közösséget. Ekkor Imre a földdel való kapcsolatáról mesélt, mely sok mindenkit érzékenyen érintett, mert hatása volt a szívre.

Jó tanács: 

Legyenek apró célok, türelemmel elvárások nélkül alakítsák a közösségi életet végül ezt fűszerezzék meg kitartással s a gyümölcs így szépen be fog érni.

Együttműködés további közösségekkel: 

Tartunk nyílt biogazdaság látogatásokat, nyílt napokat – teadélutánokat s ismeretterjesztő beszélgetéseket a Biodobozról.

Együttműködések: 

A Rónaőrző Természetvédelmi Egyesülettel és a Bioudvar Közhasznú Egyesülettel szoktunk együttműködni.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete segítette a munkánkat.

Telefon: (20)488-06-06
Kapcsolattartó: 
Kiss Szilvia
Témák: 
közösség által támogatott mezőgazdaság
közösségi kert
biciklis kultúra