Pro Lecsó

A Pro Lecsó program rászorulóknak kíván segíteni azzal, hogy a helyi önkormányzatokkal együttműködésben kertművelésre ad lehetőséget és régi, elveszettnek hitt tudásokat tanít „újra”.

Cél: 

A program legfőbb célja az, hogy a vegyszermentes gazdálkodáson keresztül közösség- és településfejlesztés, vagyis komplex fejlesztés jöjjön létre.

Lépések: 

A Pro Cserehát Egyesület projektterve 2010-ben a Nobel-díjas közgazdász, Muhammad Yunus Social Business ötletpályázatán nyert, valamint az Erste Alapítványtól nyert támogatás segítségével indult el a Pro Lecsó. A név adta magát: olyan ételről van szó, amit szinte mindenki szeret, könnyen lehet megfőzni és zöldségből van.

A program keretében az egyesület együttműködik a helyi önkormányzatokkal annak érdekében, hogy helyben területet kapjanak. Nem közösségi keretek jönnek létre, mert az önkormányzatnak világos fenntartói feladatai vannak (biztosítja a terület körbe kerítését, vizet, szerszámot, stb.), ez a szerep azonban településről településre változik. A kertekben rászorulók dolgoznak, saját szabadidejükben, saját fogyasztásra termelnek. Ha felesleg keletkezik, akkor abban is segítenek, hogy mit kezdjen vele a pro lecsós kertész.

Az adott helyszínen három-négy alkalmas állapotfelméréssel, toborzással kezdenek. Képzést és tankönyvet is biztosítanak a későbbi eligazodáshoz. De kellenek a helyiek is: minden helyszínen lesz egy helyi oktató-intéző. A kertet művelőknek pedig nemcsak a közös kertben, hanem a saját otthonaikban is kell kertészkedniük. A programba jelentkezők aláírnak egy kvázi szerződést is, ami az elkötelezettség erősítését, a felelősségérzet kialakulását szolgálja.

A kerteket úgy alakítják ki, hogy vetésforgóban olyan növényeket ültetek egymás mellé, amelyek védik egymást-magukat, így mintegy öngyógyítja magát a terület. Vegyszermentes a gazdálkodás, de bionak nem mondható, mert nem bevizsgált, minősített biogazdálkodásról van szó.

A termelés szakmai felügyeletét az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft. (ÖMKi) adja, a program megvalósítása során használt tananyag a Pro Cserehát fejlesztése, a biokertészeti rész kidolgozásában többek között a Gödöllői Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetének (KTI) munkatársai segítettek.

Eredmények: 

Négy helyszínen indult már meg a program, HejőszalontánBükkaranyoson, Hejőkeresztúron és Sajókeresztúron és további új települések kapcsolódnak be a munkába. A tapasztalat az, hogy nagy a kezdeti lelkesedés a részvétel iránt, azért van lemorzsolódás is. Eddig összesen száz családhoz jutott el a Pro Lecsó. A kertművelés mellett programokat, magbörzéket, az egészséges táplálkozást népszerűsítő előadásokat is szerveznek, közös főzéseket tartanak a kertekben és 2015. szeptemberében lezajlott az első Pro Lecsó piac is, Sajókeresztúron.

Mostanra eljutottak oda is, hogy van olyan kert, amely a település intézményeinek a konyhájára termel.

 

 

 

 

Kezdeményezők: 

A Pro-Cserehát Egyesület tevékenységét 2008 - ban kezdte és 2009-ben hivatalosan is bejegyzésre került. 

2008-ban egyesületünk hívta életre a Civil Csereháti Roma Hírügynökséget (CICSERO), melyet 2010-ig volt alkalmunk működtetni. E munka keretében kistelepülési roma fiataloknak tanítottunk korszerű video-újságírás ismereteket, hogy saját szemüvegükön keresztül tudósíthassanak életükről. 

Az ökológiai települési közösségi mezőgazdálkodási modellt, - a Pro Lecsó programot kifejezetten hátrányos helyzetű és más kistelepülések számára dolgoztuk ki 2009-ben

Kontakt személy: 
A szervezet vezetője: Kassai Melinda
Helyszín: 
Maros utca 23. mfsz. 1.
Budapest
Magyarország
HU
Támogatók: 
ERSTE Alapítvány, Muhammad Yunus Social Business
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
közösség által támogatott mezőgazdaság
helyi termelői piac