Swimathon közösségi adománygyűjtő kampány

 Az Anyahajó Anyaközpont részt vesz egy május 9-én induló közösségi adománygyűjtő kampányban, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által szervezett Swimathon úszórendezvény keretein belül. Számunkra ez óriási lehetőség arra, hogy kezdeményezésünket, munkánkat, céljainkat szélesebb körben megismerjék és egy jó ügy érdekében támogatókat nyerjünk.

Cél: 

Célunk, hogy lelkesedésünkkel és kitartásunkkal példát mutassunk, tapasztalataink átadásával segítsük más újonnan alakuló kisközösségek létrejöttét, meghonosítsuk a nemzetközi viszonylatban működő anyaközpont modellt.

Most nagy lehetőség előtt állunk: kezdeményezésünk másfél év után végre állandó otthonra lelhet! Az ingatlant a Ferencvárosi Önkormányzat biztosítja, csak egy kis felújításra szorul. Hogy ennek költségét előteremtsük, beneveztünk egy Magyarországon először szervezendő jótékonysági úszó rendezvényre, a Swimathonra.
 

Lépések: 

Úszóinkat arra buzdítjuk, hogy mindenki gyűjtsön valamire a felújítási munkák közül. Így tud a sok kicsiből majd megvalósulni a nagy álom.
A 6 m2-es vizesblokk minden négyzetméteréért egy-egy úszó úszik, s máris lesz hol kezet mosni, festékes ecsetet öblíteni. Öten a villanyszerelésért állnak mögénk, s lámpafény mellett borult időben is játszhatunk, működhet a konyhai robotgép. De az aljzatjavítás, padlóburkolás, falfestés, csempézés, konyhabútor, gyerekbarát tárolóelemek és egy életvidám enteriőr kialakítása is a hosszú listánk tételeit képezi.
A helyi önkormányzat támogatását is élvezzük, egyesületünket közérdekűvé nyilvánították, együttműködési szerződésünk előkészítés alatt áll. Folytatjuk a velük megkezdett egyeztetést az ingatlan rendbetételének körülményeiről, támogatásuk mértékéről.
Ha ez még így is kevés, nem állunk meg, tovább gyűjtünk. Bátran kérünk, hisz tapasztalatból tudjuk, mindig akad valaki, aki örömmel segít.
 

Eredmények: 

A számunkra biztosítandó ingatlant felmértük, építész és kivitelező segítségével költségbecslést, majd sávos megvalósítási tervet készítettünk. 
Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az önkormányzattal, egyeztetünk  költség- és feladatmegosztásról. 
Mivel a Swimathonon összegyűjtött összeget mindenképp közösségi terünk tető alá hozására kell használnunk, tájékozódni kezdtünk más lehetőségekről is - mobilház, egyéb bérelhető ingatlanok… 
Az úszórendezvény szervezésére munkacsoportot hoztunk létre, és segítséget is igénybe veszünk a Civil Supporttól. 
Összeállítottunk magunkról és adománygyűjési célunkról egy bemutatkozót. Felkértünk 15 úszójelöltet, őket részletesen tájékoztattuk a lehetőségről, az előttük álló vállalásról, feladatokról. 
Tartottunk úszótalálkozót, ahol adománygyűjtés témában ötleteltünk, tippeket adtunk egyéni bemutatkozó anyaguk elkészítéséhez. 
 

Tanácsok: 

Konkrétan meghatározott célt válasszanak, többen foglalkozzanak a dologgal, figyeljék a hasonló kezdeményezéseket, amelyekből lehet tanulni, példát meríteni, ne szerénykedjenek...

Kezdeményezők: 

Mi is maga az Anyahajó, kik vagyunk mi?

Mi egy egymást segítő közösség vagyunk, melynek tagjai zömmel kisgyermekes anyák és családtagjaik. Igyekszünk a lakókörnyezetünkben élők mindennapjait színesebbé, élhetőbbé tenni. Küzdünk az anyák elmagányosodása ellen, aktivizáljuk, társas együttlétre szólítjuk őket. Programjainkat, rendezvényeinket magunk, együtt szervezzük, erőforrásainkhoz mérten, egymást segítve. Mottónk: mindenki ért valamihez! Saját tudását a közösségbe dobva, bárki kipróbálhatja, hasznosnak érezheti magát. Látogatóként, tagként, szervezőként bárki csatlakozhat köreinkhez. 

Tevékenységünket nagy siker övezi, napjainkban 30 kisgyermekes szülő vállal aktív részt a szervezésben, havonta több mint 200 családnak nyújtva közösségi élményeket.
Alkalmat teremtünk az anyáknak a találkozásra, így megszűnik elszigeteltség-érzésük, magabiztosabban létezhetnek gyermekeik, párjuk mellett és társadalmi aktivitásuk is nő. Reméljük, hogy a mi első budapesti anyaközpontunk létrejöttét városszerte több hasonló követi majd.
 

Kontakt személy: 
Paál Rita, Anyahajó Egyesület - társelnök, koordinátor
Helyszín: 
Dési Művelődési Ház
Toronyház u. 17/b.
Budapest
Magyarország
Telefon: +3670/375-4181
47° 27' 44.1864" N, 19° 7' 3.2268" E
HU
Témák: 
közösségi alapítvány
társadalmi vállalkozás