Szeri Ökotanyák Szövetsége - SZÖSZ

Ópusztaszeren és a környékén lévő tanyákon élünk, Csongrád megyében. A falu maga az egykor kiterjedt tanyavilágban élőkből, a Pallavicini majorságok lakóiból az 1950-60-as években alakult Sövényháza néven. 1974 óta Ópusztaszer, az épülő Emlékpark miatt kapott új nevet. A tanyavilág még mindig jelentős, kb. 1200-an élnek ma is tanyán.

Mi hozott titeket össze?: 

Tagjaink olyan emberek, tanyagazdák, akik a természet szeretetére épülő életmódot kívánják megvalósítani. Ehhez földre, természeti környezetre van szükség. Az elmúlt tíz-tizennégy évben költöztünk a tanyáinkra, és több éve ismerjük egymást. Ökoszemléletű gazdák vagyunk, akik vegyszermentesen, szelíd növényvédelem segítségével teljesen egészséges növényeket termesztünk. A gazdaság részét képező állatokat minél szabadabban szeretnénk tartani és egészséges takarmánnyal tápláljuk őket. A közös szemléletből barátság lett, a barátságokból pedig a 2010-ben megalakult SZÖSZ. A csoportnak nyolc-tíz tanyasi család a tagja, akik egymástól viszonylag messze élünk, így nem találkozunk napi szinten, viszont interneten tudjuk tartani a kapcsolatot. A SZÖSZ megmozdulásainak – amennyiben ez szükséges – “szervezeti hátterét” az 1998-ban alakult VACKÖRTE (Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület) adja.

Amire büszkék vagyunk: 

A tanyai önellátó gazdálkodás a nagycsaládok hiánya és szükségleteinket meghaladó igényeink miatt aligha megvalósítható. A SZÖSZ ezt igyekszik pótolni a közösségi önellátás keretein belül: amit csak lehet – pl. a húst, zöldséget, tejterméket, gyümölcsöt – cserélünk egymás között, vagy együtt állítunk elő. Kalákákkal segítjük a másikat: ha kell vályogházat tapasztunk, kerítést építünk, befőzünk, kenyeret sütünk. Igyekszünk a hagyományokat tisztelő, természetet óvó és becsülő, aktív életet megvalósítani, illetve átadni a tudásunkat. Nagy az elhivatottságunk a gyapjúfeldolgozás iránt: a Norvég Civil Alap támogatásával elindítottuk Szörmentén - a természetközeli legelőtől a gyapjúzokniig nevű programunkat; ebben a gyapjúról beszélünk előadásainkon, illetve ismerkedünk felhasználásával a gyakorlati alkalmak során. Ennek keretében tartjuk meg kézműves, “öko-logikus” táborunkat. Nemrég pedig felavattuk Csillagszemű gyapjúfeldolgozó műhelyünket. Fontosnak tartjuk az emberek - elsősorban a gyerekek - kapcsolatát erősíteni a természettel, ilyen szellemben szervezünk magbörzét, táborokat, tanfolyamot lovas-szántásról és biogazdálkodásról vagy a gyapjú hasznosságáról, szépségéről, részt veszünk a falunapon, nyílt napot tartunk tanyáinkon. Gyermekeink szellemi-lelki épülése olyan központi kérdés, hogy 2013-ban elindítottunk egy magántanuló csoportot, a Vackorkuckóban.

Együttműködés további közösségekkel: 

A SZÖSZ sajnos még nem használta ki eléggé a lehetőségeket, amit a KKÁ program nyújtott, így csak páran tapasztalhattuk meg azt a SOK JÓ EMBERt, akik valóban érzik a változás szelét és tenni is szeretnének, azért hogy a VILÁG helyzete javuljon és fenntarthatóvá váljon az emberi társadalom.

Ópusztaszer
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
közösség által támogatott mezőgazdaság
energiahatékonyság
Egyéb témák: 
alternatív oktatás