2017. már 8.

Szerveztünk Magbörzét Csepelen

Március 4. -én, szombaton megrendezésre került a csepeli magbörze a Tamariska Házban. A magbörzével egyidőben egy baba-mama börze is volt.  A vidám gyerkőcök valóban feldobták az eseményt. A magbörze nagyon jól sikerült. Számos érdeklődő vett részt és cseréltek magokat, gondolatokat, tapasztalatot és tudást. Több Átalakuló- és más kisközösség is részt vett az eseményen.

Szombaton verőfényes napsütés és nagyon kellemes idő volt. A legideálisabb időpont egy sikeres magbörze szervezéséhez. A Főszervező Szabó Ágnes közösségszervező volt.  

“A Magbörze teljesen önkéntes alapon,felajánlások segítségével szerveződött meg! Kaptuk a helyhasználatot (teljes infrastruktúrával), sok-sok magot a piaci mezőgazdasági bolttól. A szaktanácsadó (Székely Gyöngyvér), a kertbarát körök tagjai (Csepel és Kispest), a Grund közösségi kert tagjai, mind-mind önkéntesen vettek rész abban, hogy a magok mellett mindenki jó élményekkel térjen vissza kiskertjébe :). Egyéb szóróanyag fénymásolás, nyomtatást a Kalapos Egyesület támogatta.”

 

A Csepeli Kertbarát Kör Egyesület egészséges szendvicskrémet készített spenótból margarinból, fokhagymával és fűszerekből. Nagyon ízletes volt és gyorsan elfogyott. Egy kis előadás keretén belül Nagy Ica füvesasszony el is mesélte, hogy hogyan készíti el ezeket a krémeket és bátorította a résztvevőket a kipróbálásra.

 

Régi kerti szerszámokból kiállítás is volt, amiket a szervezők, a helyi gazdabolt és a kertbarátok köre biztosított. Régi permetezőpumpák, kapák, ekevas, metcőollók, sarló és számtalan egyéb régi kerti szerszámok. Többnek nem is tudtam a nevét. Például a Horolónak, ami nekem is van otthon és azt hittem, hogy egyfajta kapa. Ági világosított fel, nemhiába volt ő a főszervező. :)

 

A gyermekek nagyon élvezték az illatfelismerő játékot. Kisméretű befőttes üvegekben fűszerek voltak, letakarva, számokkal. A fűszerek jellegzetes illata alapján fel kellett ismerni a fűszernövényt. Jellemzően szárított zöld fűszerek voltak.

 

A kertdoktoroktól valódi szaktanácsadást lehetett kapni. A kertészkedés minden területén. A komposztálástól kezdve, a metszésen át az oltásokig minden területen. Volt csíráztatásról is szó, szemléltető eszközökkel és különböző nyomtatott tudásanyagokkal. Ebből is látszik, hogy egy magcsere programot számos kiegészítő programmal érdemes megtámogatni.

 

Természetesen az esemény szíve a magcsere pult volt, ahol a résztvevők magokat cseréltek egymással és a mezőgazdasági bolt által felajánlott magokból lehetett szemezgetni.

 

Összességében a résztvevők és a szervezők is elégedettek voltak az esemény végén. Egy jól sikerült programot tudhatunk magunk mögött, ahol helyi közösségek és  az átalakuló közösségekből többen is részt vettek.