Tanulmányutak 2. rész: Gyüttment fesztivál

Időpont: 
csütörtök, 2017, augusztus 24 - 09:15 - vasárnap, 2017, augusztus 27 - 00:00
Helyszín: 
Gyüttment fesztivál Oszkó

Idén augusztus 24 és 27 között rendezik meg a Gyüttment fesztivált Oszkón, ahol Tanulmáynutak programsorozatunk keretében több Átalakuló Közösségek által szervezett programon is résztvehettek.

A programra ezen a linken tudtok jelentkezni.

Mi a Gyüttment fesztivál?

"A vidéken újrakezdő, a környezettudatos vidéki életet, értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek, közösségek, és a hozzájuk kapcsolódó városi gondolkodók éves nagy találkozója, mely már harmadszor kerül megrendezésre. "

Milyen programokkal várunk mi?

Augusztus 25, péntek:

14:00-16:00
Átalakuló tippek, avagy, hogyan lehet jól együtt dolgozni a helyi közösségeddel? 
Tracey Wheatley

Hogyan lehet minden nap úgy felkelni, hogy neki állsz ‘átalakítani’, ‘átalakulni’, egyenként, közösségként? Ehhez kell egy erős hit, abban, hogy lehet más a világ, pozitívan értelmezve, és jó sok segítő ‘kapaszkodóval’ együttműködve.

Ezen kapaszkodók egy része olyan emberek, akiknek ez a munkájuk, mint például Joanne Macyé, aki mélyökologiai megközelítésével adta nekünk a ‘Nagy Fordulatot’; vagy Chris Johnstoné, aki a Változás ereje könyvében segít értelmezni, hogy miből áll egy nehéz küzdelem; vagy ott vannak a permakultúra elvek, amiken az átalakuló közösségek alapulnak, de számos más forrásokból is lehet olyan kis csemegéket nyerni, amik segítik értelmezni a közösségi munkánkat.

Beszélünk a magyarországi átalakuló közösségek munkájáról, sokféle közösségi kezdeményezésről, egy jó történet erejéről.

16:00-18:00
Kezdeményezők “klinikája”, Tracey Wheatley

A program lírása:

Az átalakuló közösségekkel együttműködve számos attitűdöt és jógyakorlatot ismertünk meg, amelyek segítenek választ adni arra a sokszor ismételt kérdésre, hogy “hogyan tudunk együttmüködni a helyi közösséggel?”. Erre és más gyakori kérdésekre fordítunk időt a műhelyben, és ezt követően közösségi ‘klinikát’ nyitunk, ahol konstruktív visszajelzésekkel lehet mederbe szorítani a “panaszkórust”, egymásnak tanácsot és megértést nyújtani. Elsősorban azoknak ajánljuk, aki közösségi-, vagy csoport szervezői munkában már kipróbálta magát.

Augusztus 27, vasárnap:

9:00-11:00
Vissza a jövőbe – csoportos utazás egy átalakult világba. Ki dolgozik ezen a jövőn, hogyan működünk együtt ennek érdekében, részvételi alapú műhely, Tracey Wheatley

A program leírása: 

Világmegváltók! Zöld civilek, neo-parasztok, élőfalusok, átalakuló közösségek! Alter-kutatók, tudatos vásárlók, társadalmi vállalkozók, kis-kapu-találó állami-dolgozók, politikai szereplők! A Városliget, a Kishantos, a Civilizáció, és a CEU összefogás megmutatták, hogy szükséges és van értelme a koordinált munkának. Ezt lehet még erősíteni? Ha igen, akkor hogyan? És ha megvan, hogy hogyan, megéri?

Vasárnap reggel közös műhely munkára hívlak, hogy a fenti kérdésekre közösen keressük a válaszokat! Keressük azt a ‘vezér csillagot’ ami felé egyenként elindulhatunk, azt a távoli jövőképet, vágyott valóságot, ami irányt adhat az életünknek, a társadalom jobbító törekvéseinknek.

Nincs zsákbamacska – ha szimpatikus jövőképeket tudunk felmutatni egymásnak , akkor indulunk el egy másik fonalon – mi kell ahhoz, hogy tudunk toleránsabban, építőbb módon dolgozni egymással a hosszú távú céljaink érdekében?

És mi szól ellene? A kiállás, a szabad vélemény vállalás, milyen hátrányokkal, nehézségekkel jár?