Tanulmányutak 2. rész: Gyüttment fesztivál

Időpont: 
csütörtök, 2017, augusztus 24 - 09:15vasárnap, 2017, augusztus 27 - 00:00
Helyszín: 
Gyüttment fesztivál Oszkó

Idén augusztus 24 és 27 között rendezik meg a Gyüttment fesztivált Oszkón, ahol Átalakuló Közösségek Tanulmáynutak programsorozatunk keretében több Védegylet, illetve a Védegylettel közösen Kislépték és Élő Tisza által szervezett programon is résztvehettek.

A programra ezen a linken tudtok jelentkezni.

Mi a Gyüttment fesztivál?

"A vidéken újrakezdő, a környezettudatos vidéki életet, értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek, közösségek, és a hozzájuk kapcsolódó városi gondolkodók éves nagy találkozója, mely már harmadszor kerül megrendezésre. "

Milyen programokkal várunk mi?

Augusztus 25, péntek:

14:00-16:00
Átalakuló tippek, avagy, hogyan lehet jól együtt dolgozni a helyi közösségeddel? 
Tracey Wheatley

Hogyan lehet minden nap úgy felkelni, hogy neki állsz ‘átalakítani’, ‘átalakulni’, egyenként, közösségként? Ehhez kell egy erős hit, abban, hogy lehet más a világ, pozitívan értelmezve, és jó sok segítő ‘kapaszkodóval’ együttműködve.

Ezen kapaszkodók egy része olyan emberek, akiknek ez a munkájuk, mint például Joanne Macyé, aki mélyökologiai megközelítésével adta nekünk a ‘Nagy Fordulatot’; vagy Chris Johnstoné, aki a Változás ereje könyvében segít értelmezni, hogy miből áll egy nehéz küzdelem; vagy ott vannak a permakultúra elvek, amiken az átalakuló közösségek alapulnak, de számos más forrásokból is lehet olyan kis csemegéket nyerni, amik segítik értelmezni a közösségi munkánkat.

Beszélünk a magyarországi átalakuló közösségek munkájáról, sokféle közösségi kezdeményezésről, egy jó történet erejéről.

16:00-18:00
Kezdeményezők “klinikája”, Tracey Wheatley

A program lírása:

Az átalakuló közösségekkel együttműködve számos attitűdöt és jógyakorlatot ismertünk meg, amelyek segítenek választ adni arra a sokszor ismételt kérdésre, hogy “hogyan tudunk együttmüködni a helyi közösséggel?”. Erre és más gyakori kérdésekre fordítunk időt a műhelyben, és ezt követően közösségi ‘klinikát’ nyitunk, ahol konstruktív visszajelzésekkel lehet mederbe szorítani a “panaszkórust”, egymásnak tanácsot és megértést nyújtani. Elsősorban azoknak ajánljuk, aki közösségi-, vagy csoport szervezői munkában már kipróbálta magát.

Augusztus 26, szombat:

12:00-14:00
Mit kívánunk a magyar vidéknek? (Kislépték + Élő Tisza + Védegylet)

Előadó: Kajner Péter, Facilitátor: Tracey Wheatley

A program leírása:

A magyar vidék ma olyan állapotban van, ami több mint aggasztó. A föld, a gazdálkodáshoz szükséges pénzügyi és más erőforrások jellemzően a nagyok kezében vannak, a kisebb gazdaságok száma csökken. A természetes környezetnek az élőhelyeknek, a talajoknak, vizeknek nem vagyunk jó gazdái. A falvakból, kisvárosokból rengeteg fiatal költözik el, mert nem találja megélhetését és életcélját. Közben viszont sokan indulnak el a városból, hogy falun kezdjenek végre igazán élni. Mi fogadja őket? Mit hoz a jövő? A vidék „hátrányos helyzetű öregek otthonává” vagy az emberhez méltó élet igazi színterévé válik? Szerintünk rajtunk is múlik!

Homálybogozás közösen, a következőkről:

  • Miért maradnék itt? Minek költözzek ide?
  • A gyüttmentek stratégiái vidéken – beilleszkedés, elszigetelődés,
  • példamutatás
  • Önök kérték! – Mit kellene változtatni a jogi, gazdasági, közösségi
  • feltételrendszeren és hogyan?

Augusztus 27, vasárnap:

9:00-11:00
Vissza a jövőbe – csoportos utazás egy átalakult világba. Ki dolgozik ezen a jövőn, hogyan működünk együtt ennek érdekében, részvételi alapú műhely, Tracey Wheatley

A program leírása: 

Világmegváltók! Zöld civilek, neo-parasztok, élőfalusok, átalakuló közösségek! Alter-kutatók, tudatos vásárlók, társadalmi vállalkozók, kis-kapu-találó állami-dolgozók, politikai szereplők! A Városliget, a Kishantos, a Civilizáció, és a CEU összefogás megmutatták, hogy szükséges és van értelme a koordinált munkának. Ezt lehet még erősíteni? Ha igen, akkor hogyan? És ha megvan, hogy hogyan, megéri?

Vasárnap reggel közös műhely munkára hívlak, hogy a fenti kérdésekre közösen keressük a válaszokat! Keressük azt a ‘vezér csillagot’ ami felé egyenként elindulhatunk, azt a távoli jövőképet, vágyott valóságot, ami irányt adhat az életünknek, a társadalom jobbító törekvéseinknek.

Nincs zsákbamacska – ha szimpatikus jövőképeket tudunk felmutatni egymásnak , akkor indulunk el egy másik fonalon – mi kell ahhoz, hogy tudunk toleránsabban, építőbb módon dolgozni egymással a hosszú távú céljaink érdekében?

És mi szól ellene? A kiállás, a szabad vélemény vállalás, milyen hátrányokkal, nehézségekkel jár?

 

Péntek, szombat és vasárnap 9 órától.

Közösségi étkeztetés és konyhatitkok I.-Magánszemélyek (Kislépték és Védegylet) 
Szabadkai Andrea

A program leírása:

Közösségi étkezés ismeretek – élőképes tanácsadás sok kóstolóval SOKKHATÁS nélkül. Debütáló kiadvány élőképes ismeretei a rendezvények ételkínálásáról, gyermektábor, civil programok étkezéséről, szervezeti és szakmai főzőiskoláról.

A fesztiválon debütál a frissen elkészült KÖZÖSSÉGI ÉTELKÉSZÍTÉ, ÉTKEZÉS, ÉTKEZTETÉS KISOKOS, a Védegylet és KISLÉPTÉK közös kiadványa.
Pénteken egy kis könyvkiadási ünnepséggel is kiegészül a program.

A kiadvány a Védegylet honlapjáról letölthető.