2015. ápr 16.

Továbblépés

Az Átalakulás kezdeményezés lendülete révén gyakorlati projektek fognak létrejönni. Szükségessé válhat a szervezet fenntarthatóságának megtervezése, a munka elmélyítése, a közösség iránti elköteleződés kiszélesítése és a hatékonyabbá, valamint eredményesebbé válás. Az alábbi eszközökkel és hozzávalókkal ezen szakasz kulcsfontosságú elemeit soroljuk fel. Ezek használatával, figyelembe vételével megteremthető az Átalakulás kezdeményezés, a gyakorlatban végzett "külső" átalakulós tevékenységek valamint az ezekhez szükséges "belső" aspektusok fenntarthatósága.


 

Az oldal szerkesztés alatt, terveink szerint májusban véglegesítjük.

Ha az Átalakulás kezdeményezés kezdeti szakaszában nem történik semmilyen látványos dolog, az beszélgetős klubbá válik és az emberek hamar elpártolnak tőle.

A projektek kezdettől fogva legyenek jól láthatóak, tegyük őket játékossá és nem fenyegetővé. Biztosítsuk, hogy megfelelő hírverést kapjanak, és azt is közöljük, hogy hol lehet őket megnézni. Ezzel arra tudjuk késztetni az embereket, hogy optimistán ismerkedjenek az energia-takarékos jövő gondolatával.

tovább »

  • Újratanulás

Egy ellenállóképesebb közösség megköveteli tőlünk, hogy rendelkezzünk számos gyakorlati tudással – olyan készségekkel, amik nemrég még hétköznapinak számítottak, de most nagymértékben alábecsüljük őket (táplálék termesztés, javítások, természetes építkezés, megújuló energiaforrások karbantartása). Hogyan nézzünk szembe a gyakorlati készségek általános elfelejtésével?

tovább »

  • A kommunikáció mikéntjei

Sokak számára a zöld aktivisták fanatikusnak, naivnak, tájékozatlannak, önelégültnek, ítélkezőnek, leereszkedőnek vagy támadónak tűnnek. Mi a legmegfelelőbb módja annak, hogy sikeresen átmenjen az üzenetünk?

tovább »

  • Ünneplés

Miközben lázasan igyekszünk egy nyugodtabb világot létrehozni, oda vezet, hogy soha nem állunk meg megünnepelni a sikereinket, főleg a látszólag legkisebbeket nem. Ez azt eredményezheti, hogy az egész projekt kezdi elveszíti a lendületét, és végül tehernek, kimerítőnek érezzük.

tovább »

  • Az önkormányzat bevonása

Bevezető szöveg

tovább »

  • Együttműködés helyi vállalkozásokkal

Bevezető szöveg

tovább »

  • Fiatalok bevonása

Ha a fiatalok nem látják a saját szerepüket az Átalakulásban, akkor az Átalakulás elveszíti a közösség egy jelentős részének az elköteleződését.

tovább »

  • "Kell egy kis áramszünet"

Időnként érdemes időt szakítani arra, hogy átgondoljuk: az Átalakulásért végzett tevékenységeink továbbra is éltetőek számunkra – és változtassunk, ha nem.
Tekintsük át őszintén, hogy hogyan sikerül egyensúlyban tartani az „átalakulós” és a magánéletünket. Szükség esetén vonjunk be külső segítséget.

tovább »

  • Léptékváltás

Hogyan fejlesszük a kis, informális közösséget olyanná, amely képes nagyobb projekteket megvalósítani és új társadalmi vállalkozásokat létrehozni?

tovább »