2017. feb 8.

'Újratöltve' - üres telkek és terek túra, Wekerletelepen

Harminc lelkes résztvevő csatlakozott a szombati eseményünkhöz. Az időjárással szerencsénk volt, így a gyönyörű napsütésben tehettünk három órás sétát Wekerle utcáin. Ugyan sokan ismerték egymást, ennek ellenére mégis egy rövid bemutatkozással indítottuk a programot. Kiderült, hogy többeket az egyszerű kíváncsiság motivált a bekapcsolódásra, míg voltak, akik csak nemrég költöztek a környékre.

Miért pont a felújítás alatt álló Headbanger boltnál kezdődött a séta, ahol hamarosan egy fogtechnikai üzlethelyiség nyílik? Ez a  bolt tipikus példája a Wekerlén található kereskedelmi üzlethelyiségeknek. Somlói Judit a WTE elnöke, és egyben a túra társszervezője így magyarázta a jelenséget: a 12 fős társasházak mindkét végében található egy kb. 25 m²-es helyiség, amit ugyan eredetileg üzlethelyiségnek szántak, de sok esetben kisebb lakások kerültek itt is kialakításra. Közel 40 ilyen kisbolt helyiség található a wekerletelepi társasházakban. A száz évvel ezelőtti tervezők célja az volt, hogy a helyi közösség gazdasági tevékenységen keresztül is erősítse magát. Így szándékozták biztosítani a helyben történő vásárlás és a helyi szolgáltatásnyújtás infrastruktúráját.

Ennek kapcsán meg is kérdeztük a jelen lévő önkormányzati képviselőket, hogy mit tud tenni az önkormányzat azért, hogy bérlők valóban kereskedelmi tevékenységet folytassanak a bérelt helyiségekben. Számos esetben egy-egy bérlő ‘ül’ a bolton, és sokan úgy érzik, ezáltal megfoszt másokat a megélhetési lehetőségektől.

Mit tehet önkormányzat?

Lehet-e akár ösztönzőt vagy szankciót foglalni a bérleti szerződésbe, mely biztosítaná, hogy a bérlő ilyen céllal tartsa nyitva a helyiséget? Vagy amennyiben nem használja azt, van-e lehetőség átmenetileg karitítv vagy közösségi célokra átadni? Ösztönözhetik-e valamilyen módon a  tervezett tevékenység társadalmi és környezeti hasznát?

A túra során számos ehhez hasonló kérdés merült fel. A Zrumeszky kapu lenyűgöző belterében beszéltünk arról, hogy milyen korlátai vannak egy épület funkcióváltásának. Egyrészt lehet, hogy a terület nehézen hozzáférhető - mint maga a kapu, melyhez egy lépcsőházon, egy tetőtéren és egy fa létrán keresztül lehet eljutni - ; másrészről akadályt jelenthetnek a  szomszédságban élő emberek, akik jogosan aggódhatnak amiatt, hogy zavaró következményei lehetnek egy-egy épület használatba vételének.

Ha a változás újtjára lépünk muszáj feltenni a kérdést: Mit tehetünk azért, hogy a lakosság nyitottabb legyen újdonságok irányába, és az esetleges negatív hatásokat mérsékeljük, vagy teljesen megszüntessük?

Ezután egy másik jelentős helyszín felé sétáltunk, a Baross utca végén található 3.000 m²-es telek irányába, ami eredetileg vágóhíd lett volna. A zárt területen egy zöldség nagykereskedelem  található, aki jelenleg árusítja az ingatlant: 3 épület, 15 irodahelyiséggel, 5 műhellyel, egy hűtőházzal, és egy 200 m²-es raktárral. A vételár 150 millió forint. A résztvevőket rögtön megihlette a napsütés, és az épületeket körülvevő nyílt térre aquaparkot és wellnesst álmodtak. Mások inkább a művészek számára kialakítható kis műhelyeket képzeltek el. Mint mindig, ezek az üres területek nagy teret engednek a kreativitásnak, lehetne itt akár mozi, szolgáltató ház, vagy akár menza konyha. Többekben felmerült, hogy jobb lenne ideköltöztetni a Közparkot, és a Bercsényi utcai műemlék jellegű épületet inkább közösségi célokra fordítani, de nyilván minden költségekkel jár. Ezt az ötletet is tervezzük továbbadni az önkormányzat felé. Még ha pozitív is lesz a válaszuk, ez egy sok éves folyamat, miközben a terek üresen állnak.

Mi is a konklúziónk? Jó volt együtt megnézni ezeket a rejtett kincseket, de fontos látni, hogy sosem csak a helyiségek hiánya volt az akadály. Többet kellene tudni a finanszírozási lehetőségekről is. Ezért a közeljövőben még visszatérünk erre, hogy mit is jelent a közösségi finanszírozás, és milyen modelljei léteznek, amik lehetővé tennék a helyiek számára, hogy saját erőforrásaikból saját infrastruktúrát fejlesszenek.

Ez jövőképünk egyik meghatározó alapköve lehet: hogyan tanuljuk meg saját erőnkből, és egyben másokkal együttműködve, közösen értéket létrehozni itt, a Wekerletelepen.

( A beszámoló a Wekerlei helyi gazdaságfejlesztési programban történő egyik programról szól, amiről többet lehet itt olvasni.