Zengő-Pengő cserekör

A Zengő-Pengő Cserekör egy körcserés rendszer, melynek célja, hogy a tagok egymás között cseréljenek termékeket vagy szolgáltatásokat. A rendszer azért jött létre, hogy a helyi kapacitásokat helyben aknázza ki, és a cserepénz - Zengő Pengő - segítségével előmozdítsa a helyi cserekereskedelmet. Helyileg Pécsen és környékén működik a kör.

 
Például: X tagnak szüksége van gyermekfelügyeletre, és almát kínál, Y tag gyümölcsöt vásárolna és ezermesterként tud kisegíteni, Z tag angolórát tartana és gyermekfelügyeletet vállal, U tag házi szappanokat kínál és szüksége van valakire, aki megjavítja a lefolyót, S tag varrást vállal és szívesen megtanulna angolul, és így tovább. Minél több ember csatlakozik a körhöz, és minél szélesebb a felkínált termékek/szolgáltatások spektruma, annál jobban működik a rendszer, hiszen mindenki megtalálhatja azt, amire szüksége van. A szezonális termékektől a speciális szolgáltatásokig bármit el lehet cserélni. A cserekör egyúttal arra is ösztönöz, hogy a tagok felfedezzék rejtett tudásukat és képességeiket, kreatívan álljanak önmagukhoz, és felismerjék, hogy milyen sokféleképpen lehetnek részesei a közösségnek.
Cél: 

Célja, hogy erősítse a helyi gazdaságot, megszilárdítson emberi kapcsolatokat és olyan termékeket/terményeket és szolgáltatásokat vonjon be a gazdaságba, amelyek ez a rendszer nélkül nem jutnának el a többi emberhez.

Lépések: 

Megszólítottunk és a körbe bevoltunk több mint 100 embert. Szerveztünk a szívességbank témájában képzéseket és cserevásárokat.

Lehetőséget biztosítottunk több ezer termék és szolgáltatás megosztásának, és ezáltal erősödtek emberi kapcsolatok, mélyült a bizalom a körben részt vevő, egymással kapcsolatba lépő emberek között.

Eredmények: 

2013. márciusi információ:

"A ZP Cserekör gondolata kb. egy évvel ezelőtt fogant meg egy helyi csapat fejében, amit heteken át tartó ötletelés, majd egy lassan, de biztosan körvonalazódó kivitelezési folyamat követett. Az eredmény egy olyan bizalmi alapon működő cserekör lett, melynek tagjai egymás között terményeket, tárgyakat, szolgáltatásokat kínálnak. Az elszámolás Zengő Pengőben történik, a rendszer egy interneten elérhető adatbázison alapul, ahol a kereslet és kínálat mellett a tagok a saját “folyószámlájukat” is kezelhetik. A Cserekör tagjai Pécs kb. 15-20 km-es vonzáskörzetében élnek, több környékbeli települést is beleértve, köztük Hosszúhetényt. A taglétszám jelenleg 100 körül van, és folyamatosan bővül."

A jelen: Kb. másfél év működés után a kör működése a 2014-es évben különböző okok miatt teljesen leállt. Ugyanakkor megmaradt elég sok személyes kapcsolat és barátság, amelyben személyes cserék történtek. Erről nem tudok statisztikai adatot, csak azt, hogy a közvetlen ismeretségi körömben többen csinálják.

Mostanában egyre több emberben felmerült az igény, hogy újra elkezdjük használni a rendszert. A múltban kérdéses területeket elkezdtük átbeszélni és elemezni. Tervezzük a közeljövőben, hogy felélesztjük.

Tanácsok: 

A technikai dolgokat és a saját rendszer működési feltételeinek megteremtése elég sok időt és energiát igényel, ugyanakkor ez egy egyszeri dolog, amit egy lelkes csapat lendületével meg lehet lépni.

Amit mindenképpen hosszú távra át kell gondolni, hogy a lelkes résztvevők milyen gyakori kapcsolatban vannak és tudnak lenni egymással, és hogy mennyi energiát tudnak arra fordítani, hogy működtessék a saját rendszerüket és motiválják a közvetlen környezetükben élő nyitott embereket. Ez rendszeres, legalább heti de inkább 1-2 naponta jelentkező energia befektetést jelent pár éven keresztül.

Kezdeményezők: 
Kontakt személy: 
Hajdu Zoltán
Helyszín: 
Pécs és környéke
Magyarország
HU
Támogatók: 
Almássy Tamás, másként-közgazdász
Témák: 
helyi pénz / cserebere / időbank