2017. okt 9.

Arche Noah-i körséta

Kőváriné dr Bartha Ágnes írása

 

Az Arche Noah-t (Noé Bárkája) 2017-09-24-én, vasárnap látogattuk meg az ausztriai Schilternben.  Az eredetileg 2 órás vezetett séta a szaporítókertben több, mint 3 órásra sikeredett, köszönhetően lelkes vezetőnknek, aki az érdeklődésünket látva igyekezett minél több információt átadni a szervezet tevékenységéről, a kertről, és türelmesen válaszolt minden kérdésünkre.

Mit tudtunk meg az egyesületről:

Az 1990-ben két szervezet egyesülésével létrejött ARCHE NOAH egyesület Európa egyik legnagyobb természetvédelmi szervezetének tekinthető tevékenységeinek sokfélesége miatt.

Tevékenységük középpontjában a helyi fajták megőrzése, a biológiai sokféleség védelme, a vetőmag-szabadalom elleni küzdelem áll. A szervezet aktívan támogatja a jobb törvények megszületését. Azt akarják, hogy a vetőmag-politika (az EU-ban is) biztosítsa a biológiai sokféleséget, az egészséges táplálkozást és a kisvállalkozások jogait. Petíciókkal, megmozdulások szervezésével, tájékoztatással végzik érdekérvényesítő tevékenységüket. A tagságnak, az érdeklődő látogatóknak színes programokkal szolgálnak, honlapjuk, hírlevelük, kiadványaik vannak.

A szervezetnek 38 alkalmazottja van, amelyből 16-an dolgoznak itt. Sok segítőjük van; önkéntesek és gyakornokok dolgoznak elkötelezetten a kertekben, a PR-ban, az archiválásban és a politikai munkában. Közel 15 ezer tagjuk van, több európai országból, főleg német nyelvterületen, de pl. kanadai tagjaik is vannak. Rendezvényeiket, projektjeiket, oktatási-kutatási tevékenységüket pályázatok és szponzorok támogatják, de értékesítésből származó bevételeik is szükségesek a fenntartáshoz.

A ritka és veszélyeztetett zöldségek, gyümölcsök és gyógynövényfajták gyűjtése a tagság és a kiskertek tulajdonosai által rendelkezésükre bocsátott magokkal, szaporító anyagokkal valósul meg.  A megőrzés a termesztésben való megtartással, hosszabb távon a magbankkal történik.

A csodálatos kertben biológiai gazdálkodás folyik, ennek jegyében tervezik meg az ágyásokat, a növénytársításokat, vagy éppen a szeparálást. A fűszernövényekből csipegetve új ízekkel is ismerkedtünk, közben mind a növényre, mind termesztésére és hasznosítására vonatkozó információkat kaptunk. A zöldségnövények többsége közismert, de itt is voltak meglepetések. Az imponáló látvány mögött tudás és szorgos munka, és az értékes tevékenységbe vetett hit áll, ez nyilvánvalóvá vált számunkra.

A kert látogatói segítséget kapnak a fajtaválasztáshoz, a növények gondozásához. A területen sok ismertető tábla ad információt, egy jól felszerelt boltban magvak, palánták, csemeték, szerszámok és szakmai anyagok állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A látogatás egyik célja a magbank megtekintése volt. A megőrzés teljes folyamatával megismerkedtünk, mint a tisztítás, morfológiai vizsgálat, csírázó képesség megállapítása, stb.

A szaporító anyagok üvegekben, klimatizált helyiségben, illetve hűtő tárolókban kerülnek elhelyezésre. Innen meghatározott időnként kerülnek ki újra termesztésbe, majd visszagyűjtésre. Ez egyben lehetővé teszi, hogy a fajták alkalmazkodhassanak a változó környezethez, így hasznos tulajdonságokkal vérteződjenek fel.

A termesztésben-tartást erre vállalkozó kertészek és kisgazdaságok partnerségével tudják megoldani. Hálózatukat fejlesztik, segítséget nyújtanak munkájukhoz. Hálózati katalógust hoztak létre a ritka és veszélyeztetett termesztett növények fajtáinak elterjesztése érdekében. A katalógust frissítik, és elektronikusan a tagok rendelkezésére bocsátják, de mások meg is vehetik, és lehetőség van az online rendelésre. A magbankban jelenleg közel 6500 tételt őriznek, gondoznak.

A magbank megtekintését követően a kertben üzemelő, helyi zöldség- és fűszernövényeket, gyümölcsöket feldolgozó konyhán készített ebédet fogyasztottunk. A szabadég alatt, szép környezetben, barátságos kiszolgálással jutottunk a finom ebédhez, a még melengető napsugaraktól kényeztetve.

Végül még kihasználva a hátralévő időt egy kis beszélgetésre, kicseréltük tapasztalatainkat. Természetesen a látottak–hallottak hazai adaptációs lehetőségeiről is szó esett: hogyan lehetne a helyi fajták megőrzésében elért eddigi civil eredményeket megőrizni, fejleszteni. Számba vettük például az ismert kezdeményezéseket, magbörzéket, MagHáz projektet és partnerségeket. Az élelmiszer-önrendelkezés terén vállalható aktivitásról  és személyes lehetőségekről, felajánlásokról szóló eszmecsere zárta a napot.

Hálás vagyok a lehetőségért, hogy ezen a szakmai úton részt vehettem! Az értékes tapasztalatok, a résztvevőkkel való ismeretség kialakulása, illetve elmélyítése mellett egyfajta megerősítést kaptam. Kézzelfogható valóság volt a civil kurázsi lehetősége, eredményessége: az összefogás az élet védelmére, a biodiverzitás megőrzése, az élelmiszer önrendelkezés, az egészséges táplálékhoz való jutás, a szaporító anyagokhoz való hozzáférés és forgalmazása kapcsán.