2017. máj 18.

Átalakulóban - beszámoló a tompai képzésről

Kezdő Átalakuló Képzést tartottunk Tompán, szokás szerint kétnaposat (május 13-14.). Új emberekkel és közösségekkel ismerkedtünk meg, és végre a híres tompai tanyákat és közösségi kertet is szemügyre vehettük a valóságban. Képzőink Dóri, Éva és Gibbon nagyon tartalmas, színes és izgalmas programot hoztak össze, miközben a Tompai Nagycsaládosok a végletekig kényeztettek minket finomabbnál finomabb ebéddel és süteménnyel.

 

Ezt a cikket a résztvevők hozták össze a hétvégéről.

 

Bérces Dóri vezetésével közösen összeszedjük, mi is az az ÁTALAKULÁS?

 

Ditta (a tompai közösség katalizátora)

Nagy izgalommal vártuk az átalakulós képzést két okból is: egyrészt nyilván nagyon érdekelt a képzés maga, másrészt izgalmas dolog házigazdának lenni. Különösen ilyen csapatnál, akikkel valószínűleg több szempontból egy hullámhosszon vagyunk. Tervezgettük a menüt, szerveztük, hogy ki hol alszik, és próbáltunk még esetleges résztvevőket találni. Sajnos ez így a tavaszi munkák dandárjában nem nagyon sikerült, ezért gondoltuk, hogy télen meg kéne ismételni, hátha többen ráérnének.

Mindig izgalom egy új csapattal találkozni. A képzők miatt nem aggódtam, mert őket jól ismerjük régebbről, de a részvevők mindig érdekesek. Nem is csalódtam, mert igen színes volt a társaság, sokféle érdekes egyéniséggel találkoztunk. Számtalan jó elgondolás és ötlet hangzott el, amit ha nem is azonnal de hasznosítani tudunk mi is.

Ami még különösen jól esett: annyi kedves dicsérettel lettünk elhalmozva, hogy elraktározunk belőle szűkösebb időkre, mert ezek ritka kegyelmi pillanatok, amikor az ember igyekszik szívvel lélekkel készülni valamire és ÉRTÉKELIK!!!!

Köszönjük mindenkinek!

 

Bogi és Ditta "egy percben" bemutatkoznak egymásnak.

 

Teveli Dóri (budapesti egyetemista)

Nagyon motiváló volt olyan emberek között lenni, akik már a tettek mezején vannak. A gyakorlatok, játékok során egyáltalán nem jelentett problémát, hogy én nem egy közösség képviselőjeként jöttem. A legjobban a spontán kialakuló beszélgetések tetszettek, talán a legtöbbet egymástól tanulhattuk, amikor a közösség működéséről alakultak ki beszélgetések.  A képzés ideje alatt végig azon gondolkodtam, hogy pontosan mi az én szerepem vagy mi lesz az én szerepem az átalakulásban. Azt gondolom, nagyon különbözőek vagyunk, különbözőek az erősségeink is. Egy ilyen képzés hasznos lehet egy ökofaluba vágyó embernek is, de egy a közszférában dolgozni kívánó vidékfejlesztési szakembernek is. Azt gondolom, az én szerepem, hogy ezeket a különböző világokat összekapcsoljam, és segítsem a hálózatosodást, hogy az ilyen szuper öko-közösségi kezdeményezések ne maradjanak elszigeteltek.

 

Levelünk érkezett. Teveli Dóri magára vállata a "főnök" feladatát.

 

 

Amanda (a balatoni kezdődő vegán közösség alapítója)

Sok tanfolyamon és képzésem volt már szerencsém részt venni országszerte, így egy kicsit technikai szemmel is megfigyeltem az eseményeket. A háttér szervezői munka nagyon profi volt, tudtam hova megyek, azt is, hogy hogy jutok oda és persze, hogy mit kaphatok. Annak ellenére, hogy kialvatlanul csináltam végig a képzést, nem voltak unalmas részek, a képzők figyelembe vették a csoport hangulatát és azonnal tudtak váltani. Módszertant és nagyon hasznos kapcsolati tőkét kaptam a képzéstől. Sosem feledem azt sok kedvességet és figyelmet! Például egy öt gyermekes anyuka a földön matracon altatta két kisfiát, csak, hogy én az ágyukban aludhassak. Valamint meglepően figyelmesek voltak vegán étrendemmel kapcsolatban is! Erőt adott mások bátorsága és kitartása, s bár olykor nehéz a szívünk útját járni, minden szenvedésnek vélt időszak megéri!

 

Gibbon, Éva és Dóri értékelik a csoport nyugalmát. Nem izgultunk az első feladaton.

 

Villámlátogatások Tompán a nagycsaládosoknál; az Auroville Hungary-nél; Holládon az alakuló Öko-Vegán Tanyaközösségben és Kiskunhalason a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesületnél. Kiderült, ki mit csinál otthon.

 

Somogyi Judit (Auroville Magyarország)

A csodálatos résztvevők akikkel megismerkedtem: Tamás és Timi Kiskunhalasról, egy környezetvédelmi csoportból, Dóri és Anita (egyetemisták) Budapestről, Amanda egy Balaton melletti kezdődő vegán közösség szervezője, Ditta, Emese és Tündi a házigazda tompai Nagycsaládosok Egyesületének képviseletében, Gibbon, Dóri és Évi mint tanfolyamvezetők. És persze az Auroville Magyarország Ökofalu másik három tagja Bogi, István, Zsuzsa.

A résztvevők sokfelől jöttek, - nemcsak földrajzilag - sokfélék vagyunk, mégis! bebizonyosodott hogy vannak közös vonásaink, melyek kapcsolódási pontot, inspirációt és segítséget jelenthetnek.

 

Fej, szív, has, kéz, láb. 

Az nemzetközi Auroville tagjai. Magyar és szerb közösség is működik.

Melyik fázisban tartanak a közösségek?

Tamás és Timi Kiskunhalasról nagy mosollyal mesélnek a "szakaszukról"

"Dóri konfliktusa." Tények, érzelmek és célok.

A 'hírös tompai közösségi kert.

Ditta és a közösség legifjabb tagjai.

Lehet, hogy igazából ő a legifjabb...

A vasárnapi bemelegítéshet elég elengedhetetlen egy kis kum-cha.

Amanda saját értelmezését mutatja meg.

Ki hol érzi magát a globális felmelegedés - energiacsökkentés koordinátarendszerében?

Közösségi kert hálózat és erdőkert tervezés, lépésről lépésre.

Vissza a jövőbe.

Záró(nevető)kör.

Meg egy a csapatról.