Garázsvásár Fesztivál

A Wekerlei Garázsvásár Fesztivál is, - csakúgy, mint a korábban és kicsit másképp szerveződő Bolhapiac -  kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a wekerlei, kispesti háztartásokban feleslegessé vált dolgok gazdát cseréljenek.

A helyiek megszabadulhatnak a számukra feleslegessé vált holmiktól - legyen az ruha, lakáskiegészítő, régi kilincs, megunt ékszer, játék, könyv, bútor, esetleg később a lomban kikötő egyéb holmi, stb. - amik másnál még kincsekké válhatnak, amik másnak még örömet szerezhetnek. Egy lehetőség, az újrahasznosítás jegyében.

Résztvevők eladóként mindenképpen a helyi lakosok, esetleg baráti családok velük karöltve , - azon belül minden korosztály és minden társadalmi réteg megfordul - de sokan jönnek már érdeklődő vásárlók más kerületekből is. A helyszínek a saját udvarok, kertek.

Cél: 

Elsődleges cél a segítségadás a helyi embereknek egyrészt a felesleges holmijuktól való megszabadulásban, másrészt ebből némi plusz bevételhez jutásban, ami a mostani gazdasági helyzetben igen nagy segítség, ráadásul a fenntarthatóságot is segíti.

Lépések: 

Az ötlet már régebben felmerült bennem. igazából már az első bababörze megszervezése előtt, de akkoriban még nehéz lett volna megszervezni a közösségi médiák nem terjedtek el olyan széles körben. Pár éve (2012-ben vagy 2013-ban?) már láttam aztán, hogy elkezdett a garázsvásár, mint olyan Magyarországon, és itt a Wekerletelepen is pár helyen elterjedni. Természetesen ismerve a garázsom véges befogadóképességét, rögtön kedvet kaptam én is egynek a megszervezéséhez, először természetesen „kicsiben”, magamnak, a saját udvaromon, egy kora tavaszi napon – egy nappal a tavaszi bolhapiac előtt, hogy a ,megmaradt holmit másnap rögtön módom legyen tovább kínálgatni . Nagy sikere volt, szerintem évadnyitó volt, és még kevés helyen volt aznap Garázsvásár, rengetegen eljöttek. Akkor is megtapasztaltam már, hogy vannak megrögzött „garázsvásárjáró-emberek”, akik ezzel töltik a hétvégéiket.

Később is szerveztem még egy-két  saját garázsvásárt, mivel költözés előtt álltam,  és  meg akartam szabadulni a felesleges holmiktól. Sőt, mivel csak a szemben lévő házba költöztem, bevontam az eladómat is, és a szomszédaimat is – gondolván, hogy ha nagyobb a kínálat, több a helyszín, szívesebben eljönnek messzebbről is. Ebből lett aztán az ötlet, hogy 2014-ben, tavasszal csináljunk egy olyan garázsvásárt (Garázsvásár Fesztivált), ahol még több helyszín van, az egész Wekerletelepen. Meghirdettem helyi fórumokon, fb-oldalakon, és hamar összejött a másik öt helyszín, mindenhol több árussal, mert nem mindenki lakhelye alkalmas az árusításra – voltak így befogadók…

Olyan remekül sikerült, hogy 2014. őszén már 8 helyszínnel szerveztük meg a Fesztivált, mindenhol legalább 3 árusítóval. Nagyon nagy siker, igyekszünk kiegészítő programokat is mellé szervezni (bábszínház, keresőjáték, pop-up zöldbisztró, kis helyi büfé-kedveskedés a betérőknek), idegenvezetés, vagy ősszel pl aznap volt a Ruhacserebere program is délután). Visszajelzések szerint tényleg sokan jönnek más kerületekből, akár vidékről is, mert vonzó az, hogy egy utazással több helyszínt tud bejárni, nagyobb kínálatot talál – és nem utolsó sorban vonzó lehet az is, hogy akár egy jó kis sétát is tehet a gyönyörű Wekerletelepen, kellemes környezetben – és még étkezni is tud.  Mindenhol adunk térképet a helyszínekről, hogy ne tévedjenek el, stb.

Eredmények: 

Jó dolog aznap Wekerlén járva látni a sok boldog embert, az olcsón szerzett portékáikkal – és jó dolog látni a helyiek még szorosabb és még jobb közösséggé kovácsolódását, a tudatot, hogy ismét együtt voltunk valami jónak a részesei.

Tanácsok: 

Emberi erőforrás: igazából nem igényel sok embert maga a szervezés, illetve ez a kiegészítő programok függvénye. Magának a garázsvásároknak az összefogásához elég egy ember, nekem volt még egy segítségem, aki a Facebook eseménynél segített a kommunikációban, de ez sem akkora feladat. Az első Fesztivál résztvevőivel volt egy közös ötletelés a legelején, és így egy csomó mindent együtt találtunk ki.  Itt Wekerlén szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy egyrészt  a Zöld Bisztróval a kezdetektől bekapcsolódott hozzánk a helyi gasztrobloggerünk, aki épp az első Fesztivál idején nyitotta meg a konyháját. Másrészt a Tessék csak! nevű helyi vállalkozás vezetőjével együtt kezdtük a szervezést, kitalálás. Neki ez remek „reklám” lehetőség, hogy megismertesse magát, ezért a keresőjátékok szervezését magára vállalta. A helyi Kultúrházban is véletlenszerű volt első alkalommal egy bábszínház, másodszorra meg direkt a ruhacserebere időpontjára szerveztük – nos, mint a két program főszervezőjének nekem ez már így kicsit sok volt. 
Kockázatok? Egyedül azért aggódtunk csak mindig, hogy nem ér el a rendezvény híre elég emberhez és kevesen fognak eljönni. Ezért erre minden alkalommal nagy hangsúlyt kell helyezni, idejében el kell kezdeni a promóciót, hogy ne vesszen kárba annyi ember munkája és ideje. Ebben még van mit fejlődnünk. Jó lehet esetleg helyi és fővárosi médiákba eljuttatni a rendezvény hírét, eddig volt már cikk rólunk egyszer, de az csak utólag jelent meg.

Kockázat lehet(ne) még az, ha túl sokan fedezik fel Wekerlét, mint egy különleges helyszínt, de ezzel a kockázattal nem kell egyelőre számolnunk. És szerencsére a garázsvásároknak megvan a saját közönsége, akiket ez vonz.  Egyelőre tehát nem aggódunk.

Kezdeményezők: 

Helyi civilek

Tessék csak! szolgáltatás

Kontakt személy: 
Debreceni Zsuzsa
Helyszín: 
Wekerletelep
Több helyszín, lásd a fb-eseménynél
Budapest, XIX.
Magyarország
Telefon: 30/207-5576
HU
Támogatók: 
Tessék csak!
Témák: 
közösségi újrahasznosítás (pl. bolhapiac)
Egyéb témák: 
Cserebere,