Kázsmárki tanoda és közösségfejlesztés

A kázsmárki szegényebb családok egészséges táplálkozását és kiadásuk csökkentését szeretnénk elérni. A fiatalok bevonása révén a hagyomànyos mezőgazdaság kialakítása és gyermekeink motíválása is a célunk. Az elért eredmények is azt mutatják, hogy az elszegényedett kis falvakban is vannak rátermett emberek, akik tudják mi kell egy szegény családnak.

Cél: 

Tevékenységünk sokszínű: elszegényedett családok és hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása, tehetséggondozás, egészséges életmód ösztönzése, roma hagyományok ápolása, kulturális szabadidő, sport, hobbi, szociális tevékenység, családsegítés, gyermektáborok szervezése, művészi tevékenység, munkahelyteremtés, vidékfejlesztés.

Lépések: 

Közösségi munka révén, közösségé alakulás. Most fogjuk elkezdeni a közös tankertek beültetését, kerítésépítés, malacok és kisállatok ügyintézése, természetesen együttműködve a családokkal. 

Eredmények: 

Az egyesület sikerrel zárta a településen megvalósuló TÁMOP tanodaprogramot. Nálunk a tanoda nagy előrehaladás volt. Azoknak a gyerekeknek, akik még nem tudtak Kázsmárktól tovább menni, most nagyon sok szép helyet meg tudtunk mutatni: táboroztunk, kirándultunk, piknikeztünk, a felnőttekkel közös főzéseket szerveztünk. Az aluliskolázottak kijárhatták a 7-8. osztályt.

Létrehoztuk az “Aktív Anyák Hangja” csoportot a kázsmárki roma asszonyok részvételével. Ennek eredményeképpen megjelent a Kázsmárki roma asszonyok recept füzete, valamint két újságunk is megjelent Erős Nők címmel.

Továbbá egyesületünk pályázaton megnyert egy mikrobuszt, amit ez idáig a munkanélküli családok megsegítésére használtunk.

Jelenleg az állattenyésztésbe vágtunk bele és a Pro lecsó programot kezdtük el, amely nagy reményeket adott a helyi családoknak. Megvannak az együttműködési szerződések a családokkal, a belépő nyilatkozatok megtörténtek. A malacok rendelése, a kerítés kiszállítása folyamatban van. Az ültetni valók rendelése Lengyelné Judit segítségével, Gosztonyi Márton managelésével és Nóri energiatakarékos kis projektjével, azt gondolom, hogy jó irányba haladunk.

Tanácsok: 

Kitartás és elkötelezettség. Nem adom fel! 

Kezdeményezők: 

Nem Adom Fel Kázsmárk Egyesület. Kázsmárk 3831 Fő út 62. Alapszabályunk szerint közöségfejlesztéssel foglalkozunk. Tanoda programunkon belül a gyermekeknek esélyt próbálunk nyújtani. Emellett közösségi mezőgazdasági tevékenységeket is folytatunk.

 

Kontakt személy: 
Horváth Ernőné Évi
Helyszín: 
Kázsmárk
Fő út 63.
Kázsmárk
Magyarország
Telefon: 06 20 507 7665
48° 16' 24.24" N, 20° 58' 31.0944" E
HU
Támogatók: 
Erste Alapítvàny
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
közösségi kert
energiahatékonyság