Kunbábonyi rakétatűzhely

A nyári ifjúsági csereprogram keretében, workshop formájában készült el a táborban résztvevők közreműködésével. A tűzhely a megfelelő technológia elve alapján a rakéta tűzhely módszerével készült, közösségi főzésekre. Valójában két tűzhely épült, egy 80 literes üstre méretezve és egy kisebbre. A tűzhelyet a formája miatt Rinocérosznak nevezték el.   

Cél: 

Az ifjúsági csereprogram keretében közösen a fiatal résztvevőkkel akartunk tervezni és megépíteni egy "rakéta-elven" működő közösségi tűzhelyet. Célunk az volt vele, hogy a tábor ideje alatt és a későbbiekben a kunbábonyi Civil Kollégium által szervezett eseményeken helyben lehessen ételt főzni akár nagyobb mennyiségben is (kb. 100 főnek). Továbbá ha nincs nagyobb rendezvény, a szövetkezet kisebb eseményeinél, workshopokon lehessen használni (befőzés, bográcsolás, munkaebéd). 
A tűzhelyet lehetőleg csak helyben talált természetes és/vagy újrahasznosított alapanyagok felhasználásával építettük meg. A főzéshez a tanyán megtermelt zöldségeket használják.   

Lépések: 

A rakéta tűzhely előkészítése a tábor előtt: 
- az Adacs-Bábony Szociális Szövetkezet tagjaival közösen egyeztetés, igényfelmérés történt. Feltérképeztük a helyi alapanyagokat (agyag, homok, bontott tégla)

Az ifjúsági csere ideje alatt készült el: 
Rotációs rendszerben munkacsoportok alakultak. Az első csoporttal a tervezés és a prototípus készítése történt, majd a folyamatos anyagelőkészítés és maga az építés. Miután elkészült, következett a begyújtás és kipróbálás. Ezt követően a tábor és a nyári egyetem ideje alatt rajta főztünk.  

 

Eredmények: 

A nemzetközi tábor keretében legalább 20 fiatal résztvevő megismerkedett a vályoggal való munkával, a közös tervezés és alkotás élménye is hozzájárult ahhoz, hogy a résztvevők komplex módon megismerkedtek a módszerrel és a felhasználással is. Rengeteg ember ismerhette meg a rendezvény alatt a rakéta elven működő technológiát és a gyakorlati megvalósítását, valamint a szemléletet is. Újrahasznosított, természetes és helyi anyagok felhasználásával készült. A kályha négy napon keresztül több, mint 100 főre főzött. A helyiek nagyon szeretik és máig is használják.

Tanácsok: 

Kitartóan kell felkutatni a helyi és helyben található alapanyagokat, mert mindig ott vannak, csak néha még a helyiek sem veszik észre. 
Több száradási időt kell illetve kellett volna hagyni. Szerencsére nem volt ebből probléma, de ezt az időt ideális esetben meg kellett volna várni. 

Kezdeményezők: 

A Kisközösségek Átalakulásban projekt. Feldmár Nóri, mint szakmai mentor. Civil kollégium, mint házigazda. 

Kontakt személy: 
Feldmár Nóra
Helyszín: 
Kunbábony tanya Kunbábony
Magyarország
47° 1' 9.4296" N, 19° 13' 6.8304" E
HU
Támogatók: 
NCTA, Védegylet, Profilantrop
Témák: 
energiahatékonyság
megújuló energia
szociális szövetkezet
közösségi újrahasznosítás (pl. bolhapiac)
Egyéb témák: 
közösségi főzés