2017. aug 17.

Mi a helyzet nálunk? - Kunszállás

Nehéz elhinni, de Dóri már több mint egy éve kiköltözött a nagyváros forgatagából egy kis Kunszállási tanyára, hogy ott egy kis ökotanyát működtessen. De senki ne gondolja, hogy az ottani életét egyedül képzeli el. Dóri tervei között szerepel egy kis közösség kialakítása, ahol támogatni és segíteni tudják egymást más helyi gazdálkodókkal, őslakosokkal és „gyütmentekkel” egyaránt.

„Homoki nindzsák”

Az együttműködés egyelőre nem kimondottan szervezett keretek között történik, ennél sokkal természetesebben alakul, ahogy faluhelyen az lenni szokott. Egy kis segítség innen, egy kis segítség oda, a lényeg, hogy Dóri igyekszik annyit kérni, amennyit ő adni tud. Dóri elsődlegesen Molnár Zolival és családjával tartja a kapcsolatot, akivel a legutóbbi katalizátor találkozón már össze is futhattatok, illetve Leóval, aki már a tavalyi ifjúságcserén is „helyszínként szolgált” a fiatal látogatók számára, mint biogazdaság.

Egy-két jó tapasztalattal már gazdagodott a „kis közösség”. Például Leó elviszi Dóri terményeit a piacra, Dóri pedig segít neki paprikát ültetni; vagy például Zolival közösen használnak egy utánfutót szállításra. Emellett pedig, ami a legfontosabb, megosztják a tudásukat és tapasztalataikat. Talán ezek egyelőre kis dolgoknak tűnnek, de annál fontosabbak, hiszen ezek mind egy későbbi nagyobb dolog alapját jelenthetik. Egyelőre meg kell tanulni kérni és elfogadni a segítséget.

Érdekesség még, Dóri a wekerleieknek tájfajtákból készítettek paradicsompalántát Leó fóliájában, pár nap munkáért cserébe. Így terjed az együttműködés.

A jövőben persze a falubeliekre is szeretne nyitni Dóri, de még kicsit bizalmatlanok az emberek, és talán még egy kis idő kell, hogy „rasztás Dórit” jobban megismerjék és bátran felvegyék vele a kapcsolatot.

Programok

Augusztus elején a tanya Tanulmányutak programsorozatunk első helyszínét adta, ahol egy régi kályha felújításán is dolgozhattak a résztvevők (erről hamarosan olvashattok is beszámolót).

A következő program pedig a 18.-án kezdődő két hetes Permaculture Designe Course, ahova a hétvégi nyílt napokon még bárki becsatlakozhat! 18 és 21 között szociokrácia és a permakultúra alapjai, 26 és 27 között pedig az erdőkert és talaj lesz a központi téma.

Aki a PDC programján nem tud részt venni, az se csüggedjen, mert közeleg a Nagyszékelyi permakultúrás képzés is szeptemberben és ha minden jól alakul, után Kunszállás lehet a következő helyszín.

Érdekességek


Dóri éppen az Agrofutura egyik kísérletének is otthont ad, amelynek során 5-5 kísérleti parcella van kialakítva, paradicsomból és paprikából és ugyanennyi kontroll csoport. A talajba bioszént kevertek, más-más tömegszázalékban és a kérdés, hogy hasonló kezelés (komposzt tea, huminsav) mellett hogyan fejlődnek a növények, illetve hogy tényleg kevesebb víz szükséges-e a bioszénnek köszönhetően. A kísérletben 100 tő paradicsom és 600 tő fűszerpaprika vesz részt, ami nem kis munka, mert mindennapos megfigyelést és gondozást igényelnek.

Továbbá jó hír, hogy a Nagyszékelyből származó magok szaporításán is munkálkodott Dóri, amiből jövőre elegendő lesz, hogy az átalakuló közösségek tagjai között szét lehessen osztani néhányat.

 

Az látszik, hogy Dóri nagyon sok oldalú, izgalmas és kemény munkát végez. Mind szurkolunk neki!

Beharangozó: jövő héten a Tompai Nagycsaládosokról olvashattok majd.