Hősök tere munkacsoport - Pécs

Aki ismeri Pécset tudja, hogy a Hősök tere nem a legjobb hírű helyek egyike, de körülbelül egy éve elindult egy folyamat, ami ezt gyökeresen megváltoztathatja. Ez tényleg valami „alulról jövő”, amihez, mint minden máshoz, egy kis külső segítség is kellett.

A tér a szabolcsi szegregátum központja, mely régen egy takaros bányásztelep volt. Mára sajnos a rendezett virágágyásokat sok helyen a szegénység és kilátástalanság jelei váltották fel. Az ENSZ Nemzetközi Fejlesztési Programja (UNDP) a körülmények javítása céljával, helyi szakemberek bevonásával egy úgynevezett területi alapú fejlesztési folyamatot (coaching) indított itt, mely a helyi közösség mobilizálásán alapul.

A coach egy kívülről érkező, tapasztalt szociális szakember/közösségfejlesztő, aki egy munkacsoportot toboroz a helyiekből. A Hősök terén heti rendszerességű „térfoglaló” gyűlésekkel kezdték meg a munkát, melyhez hétről-hétre többen csatlakoztak.

Hogy tudja átformálni magát egy közösség? Ez a központi kérdés, melyre praktikus válaszokat keresnek; a fennálló problémákat összegyűjtik, ezeket sürgősség és forrásigény alapján kategorizálják. Folyamatosan projektötleteket gyűjtenek, melyeket dokumentálnak. A megvalósításra kiválasztott projektek tervezését, ütemezését elvégzik, a feladatokat megosztják. Problémáikat és konstruktív javaslataikat a helyi döntéshozók felé kommunikálják. A folyamat fontos része, hogy a „külső” coach szerepét helyieknek kell ellátniuk egy év elteltével, így már két helyi coach látja el ezt a feladatot.

A kezdet: 
szomszédok álltak össze
Amire büszkék vagyunk: 

Az munkacsoport egy éves működése alatt számos eredménnyel büszkélkedhetnek. Néhány példa: - közösségi turkáló (a befolyt összeg közösségi programokra) - „térfoglaló” mozi - szemétszedés (40-50 ember, alkalmanként 30 m3 szemét) - Halloween buli (110 gyerek) - Hősök terei közvilágítás rendbetétele és a buszmegálló áthelyeztetése egy biztonságosabb helyre - gyerekmunkacsoport megalapítása és általuk szervezett rajzverseny és kiállítás - helyi civil szervezet megalapítása – Kelet Fénye Alapítvány - időkapszula elhelyezése emlékművel (2014 március 15-én) - focicsapat, és focikupák szervezése Ezeken kívül, a legnagyobb eredmény a szinte tapintható remény, amit a helyiek összefogása eredményezett egy működő közösség és környezet felé.

Hősök tere
Hősök tere
Pécs
Kapcsolattartó: 
Kalányos Zsolt, Világos Linda
Témák: 
szociális szövetkezet
közösségi alapítvány
közösségi újrahasznosítás (pl. bolhapiac)
Egyéb témák: 
focicsapat