Wekerlei Szigetelési Brigád

A Wekerlei Szigetelési Brigád a nemzetközi szigetelési brigádok ötlete alapján jött létre, amelyet a Energia Klub kezdeményezett a kilencvenes évek végén. A Wekerle Társaskör "Zöld Hajtás klubja" felkarolta az ötletet, mivel a Wekerlei ablakok nagyon szépek, drága a cseréjük és egy kis odafigyeléssel javíthatóak.

Hogy az energiahatékonyság elérhető legyen mindenkinek, a lakossági ablakszigetelési program segítséget, tudást és eszközöket biztosít azoknak, akik egy kis kézügyességgel rendelkeznek, és a legtakarékosabb módon – saját kezűleg – szeretnék nyílászáróikat szigetelni. Több mint 40 családot segítettünk a környezetkímélő, költséghatékony módszerrel.

Cél: 

Közösségi kölcsönző formában, lehetővé tenni, hogy mindenki tudjon az energiával takarékoskodni, pénzt spórolni, és az életmódunk káros környezeti hatását csökkenteni.

Lépések: 
  1. Megismerkedtünk a programmal, mivel az egyik lakó régen dolgozott az Energia Klubnál, onnan "lopta" az ötletet.
  2. Egy támogató lakó megvette nekünk az első nútvágó/maró gépet, és összedobtuk a pénzt az első szigetelési anyagot megvenni.
  3. Kidolgoztuk a háttérhez szükséges papírokat - kölcsönzési nyilatkozatot, képzési leírást, használati útmutatót.
  4. Meghirdettünk egy képzést, ahova 30 lakó jött el. Útmutató filmet vetítettünk nekik; az egyik helyi építész elmondta a szellőztetési szükségleteket. Mindenki kipróbálhatta a gépet, a szigetelési anyag elhelyezését...
  5. Aki eljött a képzésre kapott egy "igazolást", amivel később ki tudta kölcsönözni a gépet és a többi szerszámot, illetve megvehette a szigetelési anyagot tőlünk átlagolt beszerzési áron.
  6. A helyi kulturház - a Wekerlei Kulturház - és az ott dolgozó gondnok vállalta, hogy a lakók tölük tudnak átvenni a gépet, mivel állandóan nyitva vannak. Időnkent tartunk képzések, de most elsősorban egyik jeletkezők házában, igy tudunk a munkavégzés alatt bemutatni a programot. Szociális szigetelési program keretében 10 "rászorult" családnak önkéntesekkel, dijmentesen szigeteltunk a nyilásárokat karácsony ajándékkent, a helyi civilek segítségével.
Eredmények: 

Elértünk egy kis CO2 csökkentést, és több ember élete egy kicsivel kényelmesébbé vált...

Tanácsok: 

Ne találjátok fel a kereket - szívesen odaadjuk a háttér anyagokat ha más is szeretné ezt a programot beindítani! Vagy próbáljátok rávenni a helyi önkormányzatot, hogy támogassanak, mivel az energia szegénység felszámolásának, javításának ez egy elég költséghatékony első lépése. Amire nem vártunk: tök jó volt megismerkedni olyan helyi lakosokkal, akikkel az életkörülmények miatt különben nem találkoztunk volna. Meglepő volt látni, milyen szegénység van a kvázi jómódú Wekerletelepen is.

Kezdeményezők: 

Wekerle Társaskör Egyesület Zöld Hajtás Klubja, Wekerle Kulturház. A kapcsolatunk a WKK-val nagyon jó, ezért jól tudunk együttműködni ilyen programokban.

Kontakt személy: 
K. Krisztián
Helyszín: 
Wekerletelep
Magyarország
HU
Támogatók: 
Nemzeti Civil Alap támogatta a programot 2012-ben, tudtunk szórólapot nyomtatni. Elsősorban a helyi emberek - önkéntes - munkájára, támogatására alapszik. A Habitat egyik munkatársa szintén itt lakik, az ő szakértelme is fontos volt, ugyanúgy mint a helyi építészé, aki tanácsot ad a programban.
Témák: 
energiahatékonyság
Egyéb témák: 
szolidaritás, közösségi külcsönző