2015. ápr 15.

Első lépések

Az első jó tanácsok abban segítenek, hogy az Átalakulás gondolatától elinduljunk egy sikeres helyi kezdeményezés felé vezető úton.

Hogyan lehet embereket csoporttá kovácsolni, és hogyan lehet megteremteni a sikeres együttműködés alapjait a helyi közösségemben? Gyakori tévedés a közösségi csoportok megalakulása során hogy, mivel a tagok az őket összehozó cél iránt elkötelezettek, könnyedén tudnak majd együttműködni.

Az első pillanattól tiszta és világos struktúrára és folyamatokra van szükség, mert ez segíti a csoporttagokat, hogy élvezettel és hatékonyan tevékenykedhessenek. Szánjunk időt egymás megismerésére.

  • Építő kommunikáció

Azok a csoportok, amelyek tagjai nem képesek meghallgatni egymást vagy építő kommunikációt alkalmazni, könnyen belecsúszhatnak egyfajta gyűlölködésbe.

Értékeld és fejleszd az együttérzés és a tisztelet megnyilvánulásait a közösségi munkátokban, népszerűsítsd az udvariasságot és az építő kommunikációt a megbeszéléseiteken és minden más területen, ahol tevékenykedsz.

tovább »

Ha az emberek egy csoportja már összejött, és elhatározta, hogy Átalakulás kezdeményezést indít, akkor a tapasztalataink szerint a leginkább eredményre vezető megközelítést a kezdeményező csoport koncepciója jelenti. A kezdeményező csoport munkája indítja el az Átalakulás alaptevékenységeit...

tovább »
  • A megfelelő lépték választása

Mi a legjobb méret az Átalakuló Kezdeményezésetek számára?
Az Átalakuló kezdeményezés hatókörét viszonylag magától értetődő meghatározni egy vidéki vásárvárosban, aminek a múltban jól körülhatárolt vonzáskörzete volt. Gyakran ennek a vonzáskörzetnek a kulturális emléke továbbél a jelenben... A nagyvárosokban ez sokkal nehézkesebb.

tovább »

Ha nem tudjuk elképzelni, milyen lehet egy alacsonyabb szénfelhasználású világ, az jelentősen hátráltatja a megtervezését és megvalósítását. Hogyan tudjuk legjobban leküzdeni ezt a kollektív "fantáziátlanságot"? A jövőkép-alkotás megkülönbözteti az Átalakulás mozgalmát a legtöbb más környezetvédelmi mozgalomtól. Az Átalakulás nem a jövő ijesztő ábrázolásával kampányol, hanem azt javasolja, hogy pozitív jövőkép kidolgozásából induljunk ki, a következő kérdés megválaszolásával: Ha 2030-ban arra ébrednénk, hogy az Átalakulás elérte céljait, mit látnánk, éreznénk, hallanánk?

tovább »

Az Átalakulás folyamatában a játékosság és kreativitás nélkülözhetetlen eszközök. Ezek segítségével lehet igazán jól, hatékonyan elérni, bevonni, megszólítani az embereket, ezek segítségével tudjuk elhitetni az emberekkel, hogy képesek rá, hogy tudnak változtatni. Még akkor is, ha maga a téma, amivel foglalkozunk, nagyon komoly – élvezetessé tehetjük a tálalás, a közlés módját. Sokféleképpen kell megszólítani, bevonni az embereket, és nem elég, ha „csupán” az észérveket és a bizonyítékokat tárjuk eléjük.

tovább »
  • Figyelemfelkeltés

A figyelemfelkeltésnek rengeteg formája, módja van: bármi, ami által az emberek valami újdonságot értenek meg, sajátítanak el vagy tesznek; jövőképet alkotnak; kitalálják, hogy hogyan változtassanak meg valamit az életükben; vagy elbeszélgetnek valakivel egy tettükről – ez mind része lehet az Átalakulás szükségességére irányuló figyelemfelkeltésnek.

tovább »

Hogyan érjük el, hogy az Átalakulás kezdeményezés minden szempontból erősítse a helyi közösség alkalmazkodóképességét, és ne csak egy-egy témára – például az energia- és élelmiszerellátásra - koncentráljon?

tovább »
Hogyan tudjuk elérni, hogy csapatunk ne képzelje azt, hogy mindent meg tud oldani más szervezetek támogatása vagy az azokkal történő együttműködés nélkül? Ez a hozzáállás elszigetelné és rontaná az eredményességét. Az átalakuló közösségek célja nem az, hogy egyedül megoldják a helyi közösség széndioxid-kibocsátásának csökkentését vagy alkalmazkodóképességének növelését.
tovább »
Amikor valaki elkezd a helyi átalakulás kérdéseivel foglalkozni, hamar úgy érezheti, hogy összecsapnak a feje felett a hullámok, amikor rájön, hogy a szükséges változtatások mennyire mélyrehatóak és bonyolultak. Hogyan lehetséges ennyi problémát megoldani és mindegyik fontosnak ítélt területen egyszerre tevékenykedni?

Az egyik dolog, ami az Átalakulás folyamatának részévé vált, az a „Projekttámogatás” fogalma. Ennek lényege, hogy az átalakulás kezdeményezése nem azt jelenti, hogy mindent egy valaki csinál.

tovább »