2015. nov 11.

A Nulla Hulladék konferenciáról

Tracey Wheatley, a Kisközösségek Átalakulásban program szakmai vezetője is tartott egy előadást a Humusz Szövetség által szervezett Nulla Hulladék konferencián. A fővárosban november 2-4. között megtartott eseményen szakértők, önkormányzatok és civilek jöttek össze, hogy a hulladék csökkentése felé vezető utakról beszéljenek.

 

Tracey Wheatley írása:

A Nulla Hulladék konferencián tartott előadásom keretét a magyarországi Átalakulás kezdeményezések rövid bemutatása adta, melynek során többek között a kispesti Wekerletelepen és a pécsi Hősök terén, lakóközösségi szinten tevékenykedünk. Ez egy közösségépítő módszertan, melynek segítségével megerősítjük a helyi demokráciában való részvételt, csökkentjük ökológia lábnyomunkat és a szolidaritás valamint az együttműködés új formáival kísérletezünk. Munkánkban a helyi élelmiszerre, a helyi gazdaságra és az energiára fókuszálunk.

A gumibelső átalakulása - Tracey módraHulladék helyett következetesen erőforrásokban, „kincsekben” gondolkodva tekintettem át a témába vágó tevékenységeinket.

A kerti és konyhai zöld hulladék hasznosításával és a csomagoltan vásárolt távolsági élelmiszerek iránti igény csökkentésével kapcsolatban kerületi jó példánk a Komposztbarát Család és kerület program, a Wekerlei Kertbarát Kör, a 4 (!) kerületi közösségi kert tevékenysége és a Wekerlei Kispiac baráti körének tevékenysége is.

A lomtalanítás alternatívája a garázsvásár népszerű intézménye, Wekerle idén 13+1 helyszínes, ötven standos Garázsvásár Fesztivállal büszkélkedhetett.

Nem is olyan közvetetten ide tartozik a hasznosítatlan, kihasználatlan ingatlanok ügye is. A pazarlás itt nem hulladék, hanem elszalasztott lehetőségek formájában jelenik meg. Példánk a 15 éve üresen álló wekerlei Ady Mozi, a maga 1500 négyzetméteres alapterületével egy olyan lakóközösség főterén, ahol hiány van közösségi helységekből.

A hulladékká váló hő, a pazarlóan és drágán fűtött lakások problémájára jelent megoldást utólagos nyílászáró-szigetelési programunk. A műemléki jellegű, ezért megjelenésében védett építészeti értékekkel rendelkező Wekerletelepen a nyílászárók cseréje nagyon költséges vállalkozás, de a mindenki által képzéseinken elsajátítható módszerekkel olcsón és hatékonyan megoldható a lakások szigetelésének javítása. Közösségi kezdeményezésünkben az önkormányzat intézményei is partnerek, és idén először a kerület egyik cége is végzi már a rászorulók részére az ablak-ajtó szigetelési munkákat.

Közösségi, családi rendezvényeinken gyerekeknek és szüleiknek rendszeresen tartunk kézműves foglalkozásokat kerékpár-hulladékok feldolgozásával. A gumibelsőkből bábokat, ékszereket, a külsőkből öveket csinálhattak a vállalkozó szelleműek.

 

További példáink a leltárból:

  • bolhapiacok
  • használtruha csereberék
  • online „turkáló”
  • közösségi kölcsönző (jó minőségű aprítógép a kisebb nyesedékek mulccsá való feldolgozásához, ablakszigetelő marógép és egyéb szerszámok)

Példáinkban a hulladékok felhasználása, a hulladékká válás megelőzése kéz a kézben jár a közösség erősítésével. A rendszerszemlélet, a bizalomépítés, a kreativitás és a kitartó szervezési munka új kulturális minták létrejöttét tette lehetővé a közösségünkben.

 

Pécsett egy volt bányásztelepen, A megépült hőoszlopszélsőséges szegénységben élő közösségben tevékenykednek barátaink, munkatársaink. A Hősök Tere munkacsoport energiaszegénységben élő embereken segít az egyszerű és hatékony hőoszlopok beépítésével. A kis kályhákban tüzelt fa indokolatlanul sok hője távozik a kéményeken át. A falakba épített „hődobok” segítségével a „hulladékhő” megcsapolható és egy helyett két szobát is fűthet a kályha.

A vidéki közösségek számára szintén jó példa a mezőgazdasági hulladékokból – akár saját erővel, közösségben – készített biobrikett, préselt tüzelő.

 

 

A pécsi Hősök Tere munkacsoport további jó példái:Közös gondolkodás után közös munka

  • közösség alapú energetikai felújítások
  • „időbank”
  • filléres börze, csereberék
  • raklap és egyéb újrahasznosított alapanyagú bútorok

A közösségépítés a munkánkban nem egyszerűen járulékos haszon, hanem a fenntartható és hatékony lakóközöségi szintű változtatás alapja.

 

Végül egy klassz prezi, amelyen mindez ott van egy helyen.